recepty: Zdravé podzimní pečení

Podzim začíná v době podzimní rovnodennosti. Je časem dozrávání, sklizně plodů ze zahrádek a příprav na zimu. 

Mlékárna Valašské Meziříčí připravila recepty, které jsou podzimně laděny a využívají sladkých plodů, které nám na zimu dodají potřebné vitamíny a tělu prospěšné látky.

Recepty:

Podzimní jablečný koktejl

Co budeme potřebovat?

  • 500 g Kefírového mléka nízkotučného
  • 3 jablka
  • 150 ml jablečného džusu
  • piškoty dle chuti
  • špetka mleté skořice
  • 3-4 lžičky medu

Jak na to?

Jablka nakrájíme a uvaříme s džusem jako na kompot do měkka. Přidáme skořici. Jakmile jsou jablka měkká umixujeme je s piškoty a medem. Lijeme střídavě s Kefírovým mlékem do sklenic.

Jablečný koláč

Co budete potřebovat?

  • 1 Bílý jogurt
  • 1 balení listového těsta (400 g)
  • trochu hladké mouky na vyválení těsta
  • 1 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce kokosu
  • 2 velká jablka
  • skořice
  • velká hrst vlašských oříšků

Jak na to?

Připravíme formu na koláč o průměru 35 cm. Vyložíme ji pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme kokosem. Do této formy vložíme vyválené listové těsto. Pokud těsto přečnívá přes okraje, odřízneme ho. V míse rozklepneme vejce, přidáme Bílý jogurt, med a kokos. Všechny suroviny mícháme dokud se ingredience nespojí. Vzniklou hmotu nalijeme do formy na koláč na listové těsto.Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pokládáme na vrstvu dokud není celý její povrch pokrytý. Nakonec posypeme skořicí a nasekanými vlašskými ořechy. Můžeme také posypat drobenkou, kterou vytvoříme z másla a cukru.Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Jablka by měla být krásně měkká a těsto zlatavé.

 

Zapékané brambory s Kysanou smetanou z Valašska

Co budete potřebovat?

  • 2 Kysané smetany
  • 750 g – 1 kg brambor
  • 1 papriku
  • jarní cibulku a česnek dle chuti
  • klobásu dle chuti, lze i vynechat
  • sůl, pepř mletý

Jak na to?

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Jarní cibulku a česnek nasekáme nadrobno a papriku a klobásku pokrájíme na kostičky. Všechny suroviny dáme do zapékací misky. Přimícháme Kysanou smetanu, osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme a vložíme do zapékací mísy. Nahoru můžeme dát koření na americké brambory, ale není to nutné. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut než brambory změknou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *