Italské recepty z hub

Konečně zapršelo a vypadá to, že houbová sezona je opět tady. Zkuste oživit svůj houbový jídelníček o italské recepty, jak je připravila La Formaggeria Gran Moravia.

Recepty:

Gnocchi z ricotty a sýru Asiago s houbovou omáčkou

Suroviny (pro 4–6 osob):

Na gnocchi:

500 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia, 250 g hladké mouky, 120 g nastrouhaného sýru Asiago stravecchio + na posypání z La Formaggeria Gran Moravia, 2 vejce, sůl, bílý pepř

Na omáčku:

100 g hříbků, 100 g žampionů, 50 g vlašských ořechů, 60 ml olivového oleje, cibule, sůl, černý pepř

Postup:

Začněte přípravou omáčky: očistěte houby, nakrájejte je na plátky a smažte na pánvi spolu s najemno nakrájenou cibulí, špetkou soli a pepře asi 10 minut. Část hub ponechte stranou na ozdobu. Vlašské ořechy nasekejte najemno, do mixéru přidejte usmažené houby a mixujte. Během mixování postupně přilévejte olej až do chvíle, kdy vznikne hustá omáčka. Nyní si připravte gnocchi: do mísy dejte mouku, okapanou ricottu, vejce, nastrouhaný sýr Asiago stravecchio, špetku soli a pepře a vše promíchejte. Těsto přesuňte na pomoučený vál a dál zpracovávejte, až je hladké a kompaktní. Vytvarujte válečky o průměru asi 2 cm a nakrájejte je na kousky dlouhé 1,5 cm. Stiskněte je zadní stranou vidličky, aby získaly ten správný tvar, a položte je na pomoučený vál. Dejte vařit dostatečné množství lehce osolené vody, do vroucí vody dejte vařit gnocchi a slijte je hned, jak vyplavou na povrch. Uvařené gnocchi přesypte do velké pánve, přidejte k nim houbovou omáčku a hrst nastrouhaného sýru Asiago stravecchio, promíchejte a servírujte ozdobené osmaženými plátky hub.

 

Chlebová polévka s houbami a sýrem Asiago stravecchio

 

Suroviny (pro 4–6 osob):

400 g starého chleba, 1 l vývaru, 200 g hub dle vlastního výběru, sýr Asiago stravecchio v množství dle chuti z La Formaggeria Gran Moravia, extra panenský olivový olej, máslo, sůl

Postup:

Nejprve dejte vařit vývar se třemi lžícemi olivového oleje. Jak začne vývar vřít, přidejte starý chleba nakrájený na kousky a míchejte, až vznikne jednolitá směs. Tu nechte za častého míchání vařit další asi půl hodinu. Mezitím očistěte houby, nakrájejte je na plátky a orestujte na pánvi na troše oleje, osolte a opepřete. Polovinu chlebového vývaru pak nalijte do zapékací mísy, přidejte houby a Asiago nastrouhané na hoblinky a zalijte zbylou polovinou vývaru. Navrch opět nasypte hoblinky sýru Asiago. Přidejte několik oříšků másla a dejte na chvíli gratinovat do trouby při 200°. Servírujte ozdobené pár kousky hub a trochou sýra.

 

Sýrový dort s houbami

Suroviny:

Listové těsto, 40 g másla z La Formaggeria Gran Moravia, 50 g mouky, ¼ l mléka, 200 g nastrouhaného sýru Gran Moravia z La Formaggeria Gran Moravia, 2 vejce, 150 g hříbků nakrájených na malé kousky, sůl

Postup:

Vyložte listovým těstem zapékací formu a připravte si náplň. Rozpusťte máslo, přidejte mouku a špetku soli a připravte zápražku. Přidejte horké mléko a nechte pár minut povařit do bešamelu, poté přidejte nastrouhaný sýr a nakrájené houby. Nakonec vmíchejte 2 žloutky a následně sníh ze 2 bílků. Náplň nalijte na listové těsto, zatočte okraje těsta a dejte péct do trouby rozehřáté na 180° na asi 25 minut.

V tomto receptu můžete použít i jiný vhodný druh sýra, široký sortiment mají například prodejny La Formaggeria Gran Moravia, kde vám vždy dobře poradí s výběrem.

mm

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.