Jak správně a chutně připravit maso?

Teplota grilu, rovnoměrné propečení a druh masa. Grilovací sezóna už je v plném proudu. Příprava šťavnatého výběrového masa na rozpáleném grilu za doprovodu omamné vůně dokáže z každé zahrady vytvořit luxusní restauraci pro setkání s rodinou a přáteli.

Základní krok je výběr kvalitního masa. Drůbežářský závod Klatovy, který dodává na trh marinovaná kuřecí masa, doporučuje několik triků, jak správně grilovat.

  1. Rovnoměrné propečení

S příchodem léta se každý těší, až po dlouhé době konečně nažhaví gril a zahájí tak grilovací sezónu. Vůně opékaného masa a pohled, na něj jak se pomalu propéká a hnědne. Efektivnější výsledek se dostaví za použití uzavřeného grilu. Hlavním důvod je především rovnoměrné propečení všech částí.

Poklop dokáže uzavřít správnou teplotu uvnitř grilu a hotové maso bude šťavnatější a jeho typická vůně bude zachována a nerozplyne se ve vzduchu jako při otevřeném grilování.

  1. Přímé grilování

Styl grilování se odvíjí podle druhu masa. Přímé grilování je vhodnější spíše pro steaky, hamburgery či kotlety. Přímé grilování je postaveno na pečení na ohni přímo nad žhavými uhlíky. Při použití plynového grilu stačí rozpálit oheň na maximum a péct do požadované podoby. Tento způsob grilování se hodí především k masům, jejichž příprava zabere max. 20 minut.

  1. Nepřímé grilování

Vhodnější způsob, jak grilovat pokrmy, které vyžadují pomalé a rovnoměrné propečení je nepřímé grilování. Je to velká výhoda pro přípravu kuřecího masa, ovoce, zeleniny či dokonce domácí grilované pizzy. Potraviny se nevkládají přímo nad oheň, a jelikož se nepřímou metodou dá grilovat jen na uzavíratelném grilu, výsledek je velmi podobný jako jídlu upravenému v horkovzdušné troubě. Horký uzavřený vzduch cirkuluje uvnitř grilu a peče tak jídla pomalu a rovnoměrně.

  1. Párování s nápoji

Zárukou dokonalé večeře u grilu je správný výběr nápojů k danému jídlu. Při bohaté grilovačce by nikdy nemělo chybět pivo. Tento oblíbený nápoj je volen spíše k vepřovému masu, kterému dokonale podtrhne jeho výraznější chuť a zneutralizuje jeho tučnější části. Dobrým společníkem pro „nepivaře“ je taktéž červené víno, které je právě také vhodné ke zvěřině či pečené huse či kachně.

Marta Molínová

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.