Tip na výlet: Tisícovka automobilových veteránů společně zatroubí ve slavkovském zámeckém parku

Jak zní zvuk tisícovky historických klaksonů, když se rozezní všechny naráz? Nejen takový zážitek mohou zažít návštěvníci a vystavovatelé největšího srazu auto – moto veteránů ve střední Evropě Veteranfest Slavkov. Letos se legendární, již 18. setkání, uskuteční poslední červnovou sobotu, 29. 6. v parku Zámku Slavkov – Austerlitz.

Tradiční akce láká nejen na ojedinělou přehlídku historických vozů, motorek, traktorů, bicyklů… ale také na dobovou atmosféru. Zámecký park zkrášlí prvorepublikové dámy, mezi auty se tančí swing, odpoledne pak završí koncertem Big bandu Konzervatoře Brno. Na Veteranfest můžete stylově i přijet. Z vlakového nádraží budou vypravovány historické autobusy, které návštěvníky dovezou až před brány zámku.

Akce láká nejen vystavovatele z celé České republiky, Slovenska, Rakouska ale i Nizozemí a Skotska. Naleštění krasavci v historických kulisách přitahují každoročně přes deset tisíc návštěvníků. Součástí festivalu je také burza náhradních dílů a starožitností.

„V letošním roce se ještě více zaměříme na poukázání příběhu a jedinečnosti vystavovaných aut a také jejich majitelů. Součástí programu je jak odborná soutěž, tak i cena elegance, díky níž můžeme ocenit nejen technické a historické přednosti aut, ale i osobitý styl posádky. Letos o vítězi navíc rozhodne jedna z nejpovolanějších – módní návrhářka Kateřina Jará,“ uvedla ředitelka Zámku Slavkov – Austerlitz Eva Oubělická.

Desetičlenná odborná porota bude letos hodnotit auta a motorky hned v šesti kategoriích rozdělených zejména podle roku výroby. Letos se komise poprvé zaměří také na sportovní motorky. Nejmladší vystavované vozidlo nebo jiný dopravní prostředek přitom může být z roku 1989. Do Slavkova se ale sjíždí i unikátní vozy pamatující dobu První republiky.

„V loňském roce jsme například ocenili legendární Z5 Express, nejvýkonnější vůz z brněnské Zbrojovky. Auto ze třicátých let fascinovalo zejména svojí rychlostí dosahující až 130 kilometrů za hodinu. Ocenili jsme také trimobil Šibrava z roku 1921, který se dochoval v jediném kuse,“ uvedl předseda odborné komise Pavel Opletal.

Pořadatelé letos také znovu umožní vystavovatelům a prodejcům burzy najíždět auty do parku již v pátečních večerních hodinách. Brány se pak návštěvníkům otevřou v sobotu od 7.00. Největší nápor pak očekávají mezi 9.00 a 11.00 hodinou. „Přestože na místě bude dostatek pokladen, doporučujeme zakoupení vstupenky v elektronickém předprodeji. Příchod do parku tak bude mnohem pohodlnější a rychlejší,“ doporučuje ředitelka Eva Oubělická.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.