Oční poradna: Co je to blefaritida a jak se projevuje šeroslepost?

Co je to blefaritida? Jak se projevuje šeroslepost? O co vlastně jde? Odpovídá MUDr. Katarína Madzinová z Oční kliniky NeoVize Brno.

Blefaritidu poznáte snadno podle zanícených a svědících okrajů víček. Od příznaků ulevuje kapání umělých slz. Původ onemocnění může být v seborrhoické dermatitidě, což je kožní onemocnění projevující se na více místech na hlavě chronickým zánětem a olupováním pokožky. Jinou příčinou blefaritidy může být stafylokoková infekce, která se léčí antibiotickými kapkami.

Někdy se vytvoří ječné nebo vlčí zrno, které je třeba ještě doléčit. Při léčbě pomáhají masáže víček a dobrou prevencí je pečlivá hygiena.

Jak se projevuje šeroslepost? O co vlastně jde?

Šeroslepost se projevuje zhoršeným viděním za šera (např. při soumraku nebo deštivém počasí). Její příčinou jsou špatně fungující sítnicové tyčinky, které jsou v oku především pro černobílé vidění a zrak je využívá nejvíce ve tmě a šeru. Většinou je to onemocnění dědičné, ale může souviset také s nedostatkem vitamínu A nebo některými očními onemocněními. Léčí se většinou kompenzací vitamínu A, který tělo nejlépe získá z červeně zabarvené zeleniny, mléčných výrobků nebo masa. Pomáhají také nejrůznější potravinové doplňky s výtažky z borůvek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.