13. květen – Evropský den melanomu. Nechte si zkontrolovat mateřská znaménka

Zhoubných nádorů kůže v České republice každoročně přibývá. Zatímco ještě před půlstoletím trpělo kožním nádorem 4 000 lidí, dnes jich je téměř sedmkrát více.

Důvodů je několik – od zhoršujícího se stavu životního prostředí až po zlepšující se socioekonomické podmínky. Lidé si mohou dovolit častěji cestovat za sluncem, zároveň podléhají trendu opálené kůže a nadměrně se vystavují slunečnímu záření. Právě ono je přitom jedním z nejrizikovějších faktorů. Vše se pochopitelně promítá i do zvýšených nákladů za léčbu tohoto onemocnění.

Letošní třináctý ročník začne 6. a 7. května v Praze na Václavském náměstí, bude pokračovat 13. května v Brně na náměstí Svobody a 14. května v ostravském Avion Shopping Parku. 

Náklady na léčbu pacientů s maligním melanomem stoupají. To potvrzují i statistiky ZP MV ČR. „Za poslední čtyři roky vzrostly náklady na léčbu nemoci o téměř 37 milionů, což je více než dvojnásobek ve srovnání s rokem 2015. Loňské výdaje naší pojišťovny na léčbu pacientů s melanomem přesáhly 68 milionů korun,“ říká tisková mluvčí ZP MV ČR Hana Kadečková a dodává: „Loni jsme evidovali téměř 500 pacientů léčících se s maligním melanomem, náklady na jednoho nemocného se pohybovaly kolem 137 tisíc korun za rok.“

Geny, slunce a světlá kůže – rizikové faktory

Maligní melanom je zhoubný kožní nádor, který vychází z pigmentotvorných buněk. Na jeho vzniku se podílí především genetické dispozice a vliv UV záření. Může se vytvořit na původně zdravé kůži, kde se objeví odlišně barevná skvrna, nebo na podkladě mateřského znaménka, které se barevně a tvarově změní. Nejčastěji se projeví na částech těla, které jsou nejvíce vystavovány slunečnímu záření, může se ale vyskytnout kdekoliv na těle. „U našich klientů evidujeme v téměř polovině případů melanom v oblasti trupu, který je slunečnímu záření vystaven nejvíc. Výjimkou však nejsou ani pacienti, kteří se léčí s melanomem rtu, ucha nebo očního víčka,“ upozorňuje Hana Kadečková.

Nejvíce ohroženi jsou pacienti středního a vyššího věku a lidé s velice světlou barvou kůže. Větší počet pacientů se objevuje také ve vyšších socioekonomických vrstvách a mezi obyvateli měst. Z hlediska pohlaví je zastoupení rovnoměrné. „Počet nemocných žen a mužů mezi našimi pojištěnci je téměř vyrovnaný. Náklady na léčbu mužů jsou však dvojnásobné oproti nákladům na léčbu žen. Domníváme se, že důvodem by mohla být skutečnost, že muži prevenci více podceňují a k lékaři přicházejí až v pozdním stadiu nemoci, kdy je léčba mnohem náročnější,“ varuje Hana Kadečková.

Včasná diagnostika může zachránit život

Melanom je nebezpečný v tom, že metastazuje do kůže, podkoží, lymfatických uzlin nebo vnitřních orgánů. Podle tloušťky povrchu rozeznáváme jeho 4 základní formy, až v 65 % případů se jedná o tzv. povrchově se šířící melanom. Záchyt v počátečním stadiu znamená pro pacienta velkou pravděpodobnost, že se vyléčí, a to díky chirurgickému zásahu, při kterém se nádor odstraní. Pokud je však melanom odhalen až později, kdy už je rozšířen do ostatních částí těla, je léčba komplikovaná a prognóza vyléčení velmi nepříznivá. Proto je velmi důležité nechat si každou podezřelou změnu na kůži odborně vyšetřit kožním lékařem a veškeré pigmentové změny sledovat. Důležitá jsou rovněž preventivní opatření, zejména ochrana před slunečním zářením.

Podpora prevence

V květnu probíhá v ČR také vyšetřovací a preventivní akce pod názvem „Stan proti melanomu“, jejímž pravidelným partnerem je i ZP MV ČR. Letošní třináctý ročník začne 6. a 7. května v Praze na Václavském náměstí, bude pokračovat 13. května v Brně na náměstí Svobody a 14. května v ostravském Avion Shopping Parku. Kdokoliv si v něm může nechat zdarma odborně zkontrolovat znaménka. Vyšetření je zcela bezbolestné a trvá jen několik minut. V loňském roce se v průběhu této akce nechalo prohlédnout 4 194 zájemců, zhoubný nádor kůže byl diagnostikován 158 z nich. ZP MV ČR v rámci další podpory prevence melanomu přispívá svým klientům také na vyšetření kožních nádorů. „Naši pojištěnci mohou na vyšetření kůže čerpat jednou ročně až 500 korun. Zájem o něj každoročně roste – loni příspěvek využilo téměř 3 000 klientů,“ doplňuje Hana Kadečková.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.