Tip na výlet: Tankový den s Mirakulem

Německé útočné dělo STUG 3, sovětské tanky T54, T55 a i novější tank T72 a slavný T34 proslavený v druhé světové válce, sovětské protiletadlové raketové systémy KRUG a KUB, britský poválečný tank Centurion, obrněný transportér Sauret, Tatra 111… Pokud chcete tohle vše,  i další vojenskou techniku vidět na vlastní oči, zamiřte v sobotu 27. dubna na Tankový den s Mirakulem.

„Tankový den je ojedinělá akce, mimořádná právě množstvím vojenské techniky, která na něm bude k vidění,“ říká Vratislav Veselý, provozovatel milovického Tankodromu, a dodává, že kromě hlavních bodů programu jako je příjezd vojenské techniky ve 12 hodin a ukázka bitvy od 13 hodin z období války ve Vietnamu.

 Pro komentované prohlídky a exhibice techniky bude na Tankodromu po celý den k dispozici Tatra 813, bojové vozidlo pěchoty a vrtulník k jízdám a letům. „Dalšími vozítky, která návštěvníci budou moci otestovat, budou terénní čtyřkolky. Průběžně budou k vidění také seskoky padákem,“ popisuje Vratislav Veselý.

Milovice byly vojenským výcvikovým prostorem od roku 1904 a na válečnou vřavu se zde postupně připravovala rakouská, československá, německá, znovu československá a nakonec sovětská armáda. „Zdejší tankodrom vám tak umožní opravdu autentický zážitek,“ míní Veselý a připomíná, že bude možné si zastřílet z paintballových nebo airsoftových zbraní na střelnici.

Dvojitá zábava za jedno vstupné

Oba areály jsou propojeny, ale hlavní program Tankodromu je v odlehlé části a cesta vám bude trvat zhruba 15 až 20 minut. Pokud se ale rozhodnete šetřit síly na další zábavu, je vám k dispozici vláček. „Po naší úzkokolejce jezdí vláček tažený parní lokomotivou z roku 1947. Během Tankového dne vypravíme soupravu každou půlhodinu, poslední vlak z Tankodromu do Mirakula odjíždí v 17 hodin a opačným směrem, tedy z Mirakula na Tankodrom, to bude v 16:30 hodin,“ zve k návštěvě Vratislav Veselý, majitel Tankodromu, a dodává, že cena zpáteční jízdenky je 100 korun.

Ostatně i Mirakulum si na poslední dubnovou sobotu přichystalo atraktivní program. „V amfiteátru se představí Flying Boys, kteří předvedou gymnastické vystoupení, jež vám připomene grotesky s Lauerem a Hardym. Těšit se můžete i na ukázky výcviku služebních psů,“ říká majitel Mirakula Jiří Antoš. Samozřejmě vám bude k dispozici celý desetihektarový areál parku, který je atrakcemi nabitý od severu na jih a od západu na východ. Je libo obří trampolíny a houpačky, podzemní chodby, ve kterých se bez baterky neobejdete, anebo dáte přednost mirakulovské minizoo? „Největšími novinkami letošní sezony jsou prodejna suvenýrů, kde můžete zakoupit nejen upomínkové předměty, ale také věci, které využijete při návštěvě parku jako například baterky do podzemních chodeb, další je propojení Lesního města a Lanového centra. Jde vlastně o obrovské přírodní průlezky plné visutých můstků, lanových stezek a překážek, kterými můžete procházet nejrůznějšími směry a v několika patrech. My jsme je propojili 65metrovým bludištěm, které vede korunami stromů a umožníme tak těm, kteří se nebojí pohlížet na svět z výšky, prožít neopakovatelné okamžiky při jeho zdolávání,“ zdůrazňuje Jiří Antoš a připomíná, že během Tankového dne budou v parku probíhat i různé workshopy, třeba malování na obličej či dočasné tetování.

Otevřeno bude od 10 do 18 hodin. Park Mirakulum bude pochopitelně přístupný i v neděli 28. dubna a od května se sem budete moci vypravit každý den kromě pondělí.

Program na Tankodromu

Aktivity probíhají celý den od 10 do 17 hodin

  • 12:00 – příjezd vojenské kolony
  • 13:00 – vojenská ukázka
  • 14:00 a 15:00 – komentovaná exhibice vojenské techniky
  • Vietnamská základna – možnost vyzkoušet si airsoftové zbraně
  • Čtyřkolky pro děti zdarma
  • Exkluzivní představení nové Škody Scala
  • Parašutistická ukázka – seskoky padákem

Foto: archiv Tankodrom Milovice   

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.