Poznatky o pleti po menopauze

Lidská pokožka se s věkem mění stejně jako tělo. Po 25. roce života u žen, kdy dosahuje mládí pleti svého vrcholu, postupně a pozvolna začnou tkáně stárnout, zpomalují se přirozené regenerační procesy. Kolem čtyřicítky jsou patrné výraznější změny, kdy pleť už není tak hebká, svěží, pevná a viditelné jsou i hlubší vrásky. To je příznačné pro perimenopauzální pokožku, tedy pokožku žen, které právě vstupují do období menopauzy.

Mezi 40. a 45. rokem se ještě stále cítíme skvěle, jsme jako ženy plné elánu, cílů, snů, jsme ve skvělé formě, vnímáme se jako mladé a krásné. V těle ale pozvolna dochází k poklesu produkce ženských pohlavních hormonů estrogenů, které jsou považovány za zdroj krásy a mládí.

Za jejich produkci zodpovídají především vaječníky. Estrogeny mají nezastupitelnou úlohu při vývoji sekundárních pohlavních znaků, jež určují fyzické rozdíly mezi ženami a muži. Estrogeny také ovlivňují psychickou a tělesnou pohodu něžného pohlaví.

Z klinických studií vyplývá, že tyto hormony jsou velmi důležité rovněž pro vzhled a stav pokožky. Stimulují syntézu kolagenu, kyseliny hyaluronové, mají podíl na udržení optimální hydratace pleti, uchovávají její hutnost a pevnost kůže. Zakladatel značky, Dr. Albert Laporte, říkával, že žena je agregátem cestujících hormonů. V jediné větě je ukrytá velká pravda o řízení ženského těla i půvabu. Výrazný propad produkce estrogenů nastává v období nadcházející menopauzy. To se viditelně odráží na stavu pokožky. „Autoři odborných publikací se shodují, že toto období počíná průměrně po 40. roku života, tedy v době, kdy se ženy cítí ještě velmi vitální, směle budují kariéru, pečují o rodinu nebo se díky dnešním možnostem péče chystají na těhotenství,“ podotýká Alena Kimlová, hlavní firemní kosmetička a školitelka GERnétic. Na první pohled se tedy zdá, že menopauza je ještě daleko.

Postupný úbytek estrogenů se viditelně odráží na stavu pokožky. „Pleť je povadlá, ztenčuje se, kontury tváře ochabují, vrásky se prohlubují. Mezi další důsledky snížení hladiny estrogenu patří utlumení činnosti mazových žláz, zhoršuje se ochranný hydrolipidový film na povrchu pleti a ta snáze přichází o hydrataci a přestává být vláčná. Postupně je narušována i kožní bariéra, čímž se stává pokožka mnohem náchylnější vůči působení vnějších vlivů, ať už jde o sluneční svit, nepříznivé povětrnostní podmínky jako mráz či vítr nebo znečištěné prostředí.  Častěji se může objevit pocit pálení, svědění, pnutí nebo červenání kůže. Z naší zkušenosti je na tyto změny a vlivy nejcitlivější jemná pokožka očního okolí, která častěji vykazuje známky podráždění, otoky. A s tím vším souvisí pocity diskomfortu,“ vysvětluje Alena Kimlová.

Lze se na tyto změny nějak připravit?

Pokud se správnou a důslednou péčí začne žena v předstihu, pak má velkou šanci pleť udržet v průběhu celého života v krásném a pěstěném stavu, a to až do vysokého věku. Systematickou péči je třeba zahájit už v mládí. Patří sem nejen používání správně cílených kvalitních přípravků, ale též stránka návyků: pravidelné odličování a čištění pleti, každodenní aplikace denního ochranného krému a nočního výživného přípravku, nanášení pleťové masky alespoň jedenou týdně. A také rozmazlování se čas od času speciálním přípravkem ve formě séra či jiného aktivního koncentrátu na míru šitého potřebám pleti daného jedince.

S nástupem čtyřicítky je ale třeba péči o pleť zintenzivnit. Potřebuje totiž vyšší dávku výživy, aby si zachovala své optimální fyziologické funkce i mladistvý vzhled. S věkem se zhoršuje vnitřní výživa buněk. Je proto dobré sáhnout po hutnějších a na obsah aktivních látek bohatších krémech. Vhodné je pod tyto přípravky aplikovat ještě speciální séra, která podpoří pevnost a hutnost pleti. Prospěšné je aktivovat činnost fibroblastů, buněk zodpovědných za produkci vazivových vláken, která zajišťují pevnost pokožky. Tento efekt spouští například lehký krém Ger Lift s příjemnou vůní. Díky tomu efektivně oddaluje první viditelné známky stárnutí. Ze sér lze vyzdvihnout Cells Life, které rychle doplňuje kyselinu hyaluronovou, zvětšuje objem pokožky a zlepšuje její kvalitu. V tomto období se rovněž otevírá cesta pro skutečně revoluční péči o pleť. Vital Transfer Visage ošetřuje pleť obličeje a Vital Transfer Corps se stará o pokožku těla. Díky aktivnímu komplexu látek s vysoce biologicky hodnotnými fytoestrogeny působí jako mimetikum přirozených hormonů a v pleti stimulují mládí. Kožní buňky jsou řízeny hormonální činností, pokud se hladina estrogenu v těle snižuje, máme jedinečnou šanci látky, které působí prakticky stejným způsobem, dodat tělu v podobě hormoceutických krémů. Krémy řady Vital Transfer oddalují a zmírňují negativní důsledky menopauzy projevující se na pokožce.

Vhodné je v tomto období pravidelně navštěvovat svou kosmetičku, která pokožce dopřeje intenzivní regenerační kúru, která ještě více podpoří probuzení mladistvého vzhledu a stavu pleti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.