Sladké Vánoce trochu netradičně

Vánoce jsou neodmyslitelně spjaté se spoustou lidových zvyků a také pečením. A to nejen vánočky nebo štoly, ale i nejrůznějšího vánočního cukroví. Mlékárna Valašské Meziříčí přináší dva méně známé tipy, jak obohatit štědrovečerní večeři. Vánoční sladký chlebíček či Ovocný vánoční pohár mohou být sladkou tečkou na závěr rodinné večeře. 

„Vánoční sladký chlebíček jsme připravili za použití Bílého jogurtu z Valašska, který je vhodný nejen na přímou konzumaci, ale i do teplých pokrmů či na pečení," říká ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Ovocný vánoční pohár je zase vhodný jako dezert po štědrovečerní večeři. Použili jsme naši Kysanou smetanu z Valašska, která se na nepečené dezerty výborně hodí," dodává .

Recepty:

Vánoční sladký chlebíček

Použité suroviny:

  • 150 g bílý jogurt
  • 120 g rostlinného tuku
  • 60 g cukr krupice
  • 2 ks vejce
  • 150 g hladká mouka
  • 250 g ovoce kandovaného nebo sušeného
  • 50 g mandle loupané
  • 50 g rozinky (mohou být namočené v rumu)
  • 2 lžíce hnědý rum
  • 1 balíček prášek do pečiva
  • Čokoládová poleva na dohotovení
  • 1 ks bílá čokoláda
  • 1 lžíce máslo nebo ztužený tuk
  • 2 lžíce mléka

Postup přípravy:

Tuk utřeme s polovinou cukru a žloutky do pěny. Jakmile máme ušleháno přidáme střídavě bílý jogurt a mouku s práškem do pečiva. Poté zamícháme rum, pokrájené ovoce a mandle a nakonec opatrně zamícháme sníh z bílků a zbylého cukru. Dáme do vymazané  a vysypané formy na srnčí hřbet a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Povrch vychladlého moučníku můžeme polít nebo ozdobit čokoládovou polevou.

Ovocný vánoční pohár

Použité suroviny:

  • 1 ks vanilkový cukr
  • 300 g kysaná smetana
  • 750 g jahody čerstvé nebo mražené, granátové jablko případně maliny, borůvky, lesní nebo zahradní mražená směs
  • 300 ml čerstvá smetana ke šlehání
  • perníčky na ozdobení
  • cukr krupice dle chuti

Postup přípravy:

Čerstvé ovoce lehce rozmačkáme a smícháme s trochou cukru. Pokud použijeme ovoce mražené, vysypeme ho do hrnce, posypeme cukrem a krátce povaříme. Pak necháme zchladnout. Kysanou smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a můžeme dochutit i moučkovým cukrem. Poté do krému lehce vmícháme do tuha ušlehanou čerstvou smetanu. Dozdobíme dle chuti kousky granátového jablka a perníčky. Necháme před podáváním vychladit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.