Receptů na přípravu kuřecího masa je nespočet, ale vedle přípravy je snem každého kuchaře udělat do křupava upečené a lehce narůžovělé kuřecí maso a také všech, kteří si na něm chtějí pochutnat.
Pro úspěšný výsledek na talíři by měl vedle receptu být důležitý ještě výběr kvalitního kuřecího masa, správné dochucení a dodržení postupu. Drůbežářský závod Klatovy přidává svůj recept na do křupava vypečené a šťavnaté kuřátko. Samotný výběr masa ovlivní konečný výsledek naší práce a především chuť. Je proto dobré vybírat kuřata z osvědčených českých chovů.
Recept:
Postup a ingredience
- 1 celé kuře asi 1,5 kg
- Sůl
- Směs bylinek (např. oregano, tymián, bazalka)
- 2 citrony
- Olivový olej
- 4 stroužky česneku
Maso je vhodné před úpravou nechat přivyknout na pokojovou teplotu. Docílíte tak vyrovnání teploty v celém kuřeti a následně rovnoměrného pečení. Nedojde tak k vysušení. Nebojte se při přípravě kuře důkladně osolit nejen zvenčí, ale i zevnitř a dále omyté bylinky nakrájejte a vložte do vnitřku kuřete. Nasolení dodává kůži na křupavosti, za kterou vás pak přátelé zajisté ocení. Rovnoměrného propečení docílíte i svázáním kuřete. Zamezíte tak úniku šťávy a zabráníte vysušení prsou. Pro pečení zvolte menší pekáč s roštem a rozházejte na kuře i okolo citrony a česnek, opět se nebojte sáhnout po bylinkách. Aby se kuře hezky propeklo, pečte ho první půl hodinu prsní částí dolů a spíše zvolna. Troubu si předehřejte ideálně na 160 až 180 stupňů celsia. Zvýšením teploty na posledních pár minut dosáhnete křupavé kůrčičky. Po vyndání kuřete z trouby ještě chvíli vydržte. Maso si tak chvíli odpočine a bude se lépe krájet.