Tipy a recepty na sezónní potraviny pro sychravý podzim

S podzimem potřebuje tělo doplnit energii, vitamíny a posílit imunitu. Ideálními zdrojem jsou aktuální sezónní potraviny. Jsou čerstvě sklizené, obsahují velké množství živin a navíc jsou i relativně levné. 

Třebaže exotické ovoce je v chladných dnech lákavé, vsaďte na klasiku. „Tradiční jablko nikdy nevyjde z módy. Obsahuje velké množství minerálních prvků, vitamínů, ale i enzymů, které jsou prospěšné pro trávení. Jablko je zároveň osvědčený antioxidant,“ Mgr. Alena Balíková Přídová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Rakytník

Na podzim do jídelníčku zařaďte určitě i rakytník. Je bohatý na vitamín C, vitamín A, vitamín P, E a K. S velkým množstvím minerálu a antioxidantů. Takový vitaminový mix je velkým obráncem organismu ale i účinnou prevenci. Čaj z rakytníku nejenom posilní imunitu, ale doplní i pitný režim a když posnídáte marmeládu, posilníte organismus hned po ránu.

Tradiční podzimní zelenina

Dýně patří neodmyslitelně k podzimu. Postupem let si našla své místo i v našem jídelníčku. Pokud s ní ještě nemáte zkušenost, děláte chybu. Určitě byste měli vyzkoušet klasickou dýňovou polévku, ale bát se nemusíte ani dezertů, příloh k masům nebo zavařenin.

Z dalších typicky podzimních plodin, z nichž lze uvařit polévku na zahřátí, je to pak třeba cuketa či patison.

RECEPT:

Dýňový cheesecake

Suroviny: 200 g máslových sušenek, 600 g dýně (1/2 dýně), 50 g másla, 2 vejce, 200 g třtinového cukru, 250 g tvarohu, 250 g ricotty, lžička skořice, lžička zázvoru

Postup: Dýni uvařte, rozmixujte, sceďte vodu a nechejte vychladnout. Na dno dortové formy nasypte nadrcené sušenky promíchané s máslem a dejte zapéct na cca 8 minut při 150 °C. V misce smíchejte vejce s cukrem, ricottou a tvarohem, ochuťte skořicí a zázvorem a postupně přidávejte vychladlou dýni. Směs nalijte na vychladlé sušenky a dejte zpět do trouby. Pečte cca 1 hodinu na 160 °C. Po upečení dejte vychladit do ledničky.

Zázvor na zahřátí

S příchodem chladných dnů je zázvor prostě ověřený lék. Nejbližší je nám asi v čaji, ale pokud patříte mezi vyznavače smoothie, na podzim určitě zařaďte recepty právě s ním. Chutné kombinace jsou například s banánem, medem a limetkou. Přidat ho můžete i do různých pomazánek.

Hroznové víno

Hroznové víno je jeden z nejšlechtěnějších druhů ovoce. Je neoddělitelnou součástí středomořské kultury, a především jídelníčku lidí žijících ve Středomoří. Možná i díky vínu se lidé na jihu těší dlouhému věku a vitálnímu stáří. Důvodu k jeho konzumaci je hned několik. „Pro regenerační a antioxidační účinky, především díky resvaratrolu ve slupce. Zároveň je bohaté na vlákninu, tudíž pozitivně působí na zažívání. Díky kyselině hroznové se zase čistí močové cesty a ledviny. Zuby, kosti nehty, vlasy posílí zase křemík. Hroznové víno je jednoduše energetickým mixem pro celé tělo. Zároveň je ale velmi sladké, proto si ho v rámci redukce váhy dopřávejte sporadicky,“ Mgr. Alena Balíková Přídová.

Ovoce a semínka při chutích na sladké

Když už vás bude honit mlsná, dejte si sezónní ovoce, třeba i sušené. Třeba švestky nebo meruňky. Ideální jsou i nejrůznější semínka. Ty můžete „zobat“ místo chipsů. Zpravidla mají vysoký obsah bílkovin a tuků, ale také vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Mohou být dobrou alternativou ke konzumaci masa, mléka nebo vajec. Velkým hitem jsou chia semínka, která mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny, omega-3 nenasycených mastných kyselin a aminokyselin. Vhodná jsou při zvýšené zátěži. Trendem jsou rovněž i konopná semínka. Navíc má ideální poměr (1:3) esenciálních mastných kyselin (EMK) omega-3 a omega-6, což je lidskému tělu nejbližší, takže zajišťuje správnou funkci metabolismu.

Med

Stálicí v domácnostech během sychravého počasí je bezpochyby i med. Ten je předmětem neustálých studií a mnoho pozitivních účinku bylo potvrzeno. Bývá uváděno, že je skvělým prostředkem proti virovým onemocněním a bakteriím. Uleví od kašle, posiluje organismus, prospívá zažívání a zvládne toho i mnoho dalšího.

RECEPT:

Čajový punč 

Ingredience: 2 sáčky čaje na čajovou konvici, hřebíček, 1 plátek citronu, 4 plátky pomeranče, 2 plátky jablka, badyán, celá skořice, mletá skořice, stéviové sladidlo

Postup: Čaj zalijte horkou nikoliv však vroucí vodou. Přidejte koření a ovoce a nechejte vylouhovat. Kdo má raději sladší chuť, může čaj dochutit stéviovým sladidlem

RECEPT:

PLNĚNÁ PEČENÁ JABLKA

Ingredience: 8 větších pevných jablek, hrstka rozinek, hrstka sušených meruněk, hrstka sušených brusinek, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého muškátového oříšku

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C.  Z jablek vyřízněte jaderník a postavte je vedle sebe do keramické zapékací mísy. Všechny ostatní přísady spolu zamíchejte a naplňte jí díry po jaderníku. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až jablka zezlátnou.

Tip: Plněná pečená jablka jsou vynikající přílohou např. k pečené vepřové panence nebo krůtě.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.