Chutě první republiky v restauraci Tiskárna

Jenom rok stačil k tomu, aby se z Tiskárny stala jedna z nejlepších restaurací zaměřených na naši prvorepublikovou kuchyni. A možná že vůbec nejlepší.

Důvodů je několik. Kromě výborného piva, příjemné atmosféry a ideální lokace v pražské Jindřišské ulici je to především umění zkušeného šéfkuchaře Davida Kaliny, jenž se netají velkým obdivem ke gastronomické tradici první republiky.

Jednou z podzimních novinek na menu je kombinace pečené morkové kosti s parmazánovou drobenkou a uzeným hovězím jazykem s nakládanou šalotkou, ke kterým podávají nasucho opečené topinky. Vždyť právě pečený morek namazaný na topinku patřil k oblíbeným specialitám první republiky a servírovaly ho i ty nejlepší restaurace.

Šéfkuchař David Kalina vlastní sbírku několika desítek starých kuchařských knih z přelomu 19. a 20. století, z nichž v Tiskárně uvařil a vyzkoušel asi stovku autentických pokrmů. Tak velkou zkušenost s kuchyní této doby nemá žádný jiný podnik v metropoli. Při pročítání kuchařek ho překvapila obrovská škála tehdy používaných surovin, protože kuchaři měli běžně k dispozici ančovičky, parmazán či lanýže.

Na novém menu se objeví salpicon royale z telecího masa a brzlíku, připravený s madeirským vínem a parmazánem, který David Kalina objevil v téměř zapomenuté knize Suďte, až okusíte od Boženy Mašínové či výtečný filet ze sumce s vinnou omáčkou a pečenými zámeckými brambory z České kuchařky, jež vyšla už na počátku minulého století. Další novinkou budou křehká hovězí líčka podávaná se slaninovou kapustou a pastinákovým pyré. A nesmíme zapomenout ani na mimořádně povedený dezert v podobě fantastického hruškového koláče.

Restaurace Tiskárna si zakládá také na precizním výběru špičkových českých vín, která doporučuje k jednotlivým chodům. K morkové kosti sommelier vybral povedený mělnický Riesling, k sumci páruje zase Chardonnay z Lednice, připravené v burgundském stylu, a k hovězím líčkům doporučuje velmi krásné Zweigeltrebe od Mádla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.