Během prosluněných letních měsíců nemá člověk náladu připravovat složité pokrmy a nejraději by v kuchyni trávil co nejméně času. Navíc na horké jídlo nemá ani pomyšlení a shání pokrm, který by ho co nejvíce osvěžil. Odborníci z Drůbežářského závodu Klatovy si to uvědomují a nabízí rady, jak si připravit jednoduché a chutné letní saláty s kuřecím masem.
Myslíte si, že grilované kuřecí maso do salátu nepatří? Mýlíte se. Grilované kuře naopak dokáže přidat výraznou chuť a lze si pohrát i s různými marinádami. Nejvhodnější jsou kuřecí prsa, která neobsahují tolik tuku a neznehodnotí tak dietní potenciál každého salátu. Kuře můžete přidat buď v horkém stavu těsně před servírováním, nebo ho nechat vychladnout a do salátu naporcovat později.
Salát s hrozny, špenátem, nivou a grilovaným kuřecím
Ingredience:
- 200 g Kuřecích prsou
- 150 g Bílého hroznového vína
- 100 g Nivy
- 1x Řapíkatý celer
- 1x Jablko
- ½ dl Bílého vína
- Čerstvý listový špenát
- Olivový olej
- Pepř mletý
- Citron
- Sůl
- Cukr
Postup:
Zeleninu a ovoce pečlivě omyjeme. Jablko a řapíkatý celer nakrájíme na jemné plátky. Přidáme hroznové víno a listový špenát. Vše jemně promícháme. Přidáme špetku soli a pepře a na špičku lžičky trochu cukru. Zalijeme bílým vínem, zakápneme olivovým olejem a znovu promícháme. Nakonec přidáme naporcovanou nivu a grilovaná kuřecí prsa. Dle chuti můžeme ještě přidat pár kapek šťávy z citronu.
Grilované kuřecí prso s rukolovým salátem
Ingredience:
- 200 g Kuřecích prsou
- Čerstvá rukola
- 5x Cherry rajčata
- Pár lístků čerstvé máty
- ¼ Červené cibule
- Limetka
- Olivový olej
- Pepř mletý
- Sůl
Postup:
Zeleninu pečlivě omyjeme a rukolu propereme. K rukole přidáme na půlky pokrájená cherry rajčata. Červenou cibuli nakrájíme na jemné plátky a posypeme jimi salát. Ochutíme dle potřeby solí a pepřem a zakápneme olivovým olejem. Grilované kuřecí maso položíme na salát a ozdobíme několika lístky čerstvé máty. Přidat můžeme pár plátků nakrájené limetky.