Recepty pro adventní čas a Vánoce

Mlékárna Valašské Meziříčí uvádí několik tipů na recepty vhodné pro adventní čas a Vánoce. 

„Vánoce patří k nejkrásnější svátkům v roce, kdy se schází celá rodina, a proto jsme připravili několik receptů vhodných jako výborné občerstvení během vánočních svátků," říká Radka Benešová, Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Na tyto recepty jsme použili oblíbené produkty našich zákazníků, a to Kysanou smetanu a Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí,“ dodává Radka Benešová.

VÁNOČNÍ JABLEČNÝ ŠTRŮDL

Ingredience

Těsto:

  • 400g hladké mouky
  • 200g rostlinného tuku
  • 1 Bílý jogurt
  • 1 prášek do pečiva

Náplň:

  • 2kg jablek
  • 100g mletého máku
  • 100g vlašských ořechů
  • cukr krystal
  • 100g rozinek
  • skořicový cukr
  • strouhanku
  • mléko

Postup přípravy receptu

Prosetou mouku spolu s práškem do pečiva smícháme s tukem a bílým jogurtem. Vypracujeme hladké těsto a rozdělíme jej na 3 až 4 díly. Omytá a oloupaná jablka nastrouháme na hrubém struhadle a krátce podusíme. Jednotlivé díly těsta postupně rozválíme na velikost plechu a přeložíme je na utěrky. Dušené jablka dochutíme skořicovým cukrem. Na vyválené těsto rozložíme jablka a podle chuti posypeme mákem nebo ořechy, rozinkami a strouhankou. Podle chuti můžeme jablka ještě přisladit. Každý plát těsta s pomocí utěrky svineme a přeložíme na plech vyložený pečícím papírem. Štrúdl  na povrchu potřeme mlékem a propícháme vidličkou, aby při pečení nepraskl. Pečeme v troubě vyhřáté asi na 200 stupňů po dobu 30 minut.

LINECKÉ PEČIVO

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g tuku
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
  • citronová kůra
  • trochu Bílého jogurtu
  • zavařenina na slepování

Postup přípravy receptu

Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme Bílý jogurt. Hotové těsto necháme v chladu odpočinout, potom vykrajujeme libovolné tvary a v předehřáté troubě pečeme. Hotové slepujeme pikantní zavařeninou.

VÁNOČNÍ TVAROHOVÁ ŠTÓLA

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 150 g tuku na pečení
  • 150 g cukru nebo sladidla
  • 100 g rozinek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g Kysané smetany
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 g mandlí
  • lžička citronové kůry
  • sůl

Postup přípravy receptu

Nejprve si prosejeme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Přidáme tuk na pečení, tvaroh, Kysanou smetanu  a špetku soli. Z této hmoty vypracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme citronovou kůru, rozinky a mandle. Ještě jednou prohněteme a vyválíme na pomoučeném vále. Rukama těsto rozprostřeme na vále na délku plechu a výšku asi 3 cm. Pak jeden konec přehneme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme máslem, dáme do vyhřáté trouby na střední teplotu 150 – 180°C pečeme asi 30 min. Během pečení minimálně 3x znovu potřeme máslem. Po vyjmutí opět dobře potřeme rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme.

Kuchařka: Hella

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.