Až 90 % nemocných osteoporózou jsou ženy

Osteoporóza neboli řídnutí kostí, postihuje především ženy. Z říjnové analýzy Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR, ZP 211) vyplynulo, že ze všech nemocných je 89,6 % žen. Na léčení této nemoci pojišťovna ročně vydá téměř 200 milionů korun.

„Osteoporózou trpělo v roce 2016 celkem 26 857 klientů ZP MV ČR, z nich bylo 24 070 žen a pouze 2 787 mužů. Analýza prokázala i fakt, že touto nemocí trpí především ženy po přechodu, neboť ze všech nemocných žen bylo 90 % nad 50 let,“ uvedla Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR .

Bezbolestná diagnostika osteoporózy

Osteoporóza je onemocnění kostí, které vede ke zvýšenému riziku zlomenin. Spolehlivým způsobem, jak stanovit hustotu kostní hmoty a odhadnout riziko zlomenin, je

kostní denzitometrie. Toto bezbolestné vyšetření stanoví množství minerálů v kostech a umožní diagnostikovat osteoporózu už v jejích počátcích. „ZP 211 nabízí svým dospělým klientům příspěvek 400 Kč z fondu prevence na preventivní vyšetření osteoporózy denzitometrem, a to v rámci Programu prevence civilizačních onemocnění,“ upozornila Hana Kadečková.

Hustota minerálů v kosti se vyhodnocuje především na základě množství kalcia v kostech. Většina metod je rychlá, neinvazivní, bezbolestná a realizovaná zvnějšku těla. Dle výsledků vyšetření se následně odhaduje riziko zlomení kostí, přičemž přesnost denzitometrických metod je vysoká (85 až 99 %). Kompletní procedura trvá několik minut.

Jak na léčbu osteoporózy

První místo v léčbě osteoporózy by měl zaujímat dostatečný přísun vápníku. Podle odborníků má jeho užívání smysl v jakémkoliv stadiu onemocnění, neboť zamezuje úbytku kosti, zajišťuje stabilitu a preventivně působí proti zlomeninám. Vstřebávání vápníku ve střevech napomáhá vitamín D. Pokud dotyčný nemá dostatek vápníku a vitamínu D ve stravě, měl by je doplňovat formou potravinových doplňků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.