Vysejte chrpy, pomozte včelám!

Společnostdm drogerie markt s.r.o. připravila pro své zákazníky další společensky odpovědnou aktivitu, tentokrát chce jejím prostřednictvím upozornit na pro lidstvo nepostradatelné včely medonosné.

„Jsme si vědomi toho, že neustálý nárůst zastavěných ploch ve městech i mimo ně vede k úbytku zeleně a tedy i k úbytku míst s možnou potravou pro včely, které jsou rozhodujícím opylovačem hmyzosnubných rostlin, jako jsou jabloně, řepka či slunečnice. Chceme na tento problém upozornit a zapojit také zákazníky, aby včelám vysetím semínek chrpy polní pomohli, a sami tak šli příkladem i ve svém okolí,“ uvádí Martina Horká, vedoucí resortu marketingu a nákupu.

Zákazníci dm mohou získat semínka chrpy polní, jedné z nejproduktivnějších medonosných rostlin. Tato aktivita platí v době od 26. 4. 2017 za 70 bodů věrnostního programu active beauty světa výhod až do vydání zásob. Jako dárek

za odměnu a pro radost navíc dostanou roztomilou dřevěnou včelku. Vysetím semínek na zahradě, v květináči na balkóně či kdekoliv na louce tak bude zákazníky těšit nejen pohled na krásné modré kvítky, jež poslouží jako potrava tolik potřebnému včelstvu, ale zároveň také dobrý pocit, že mají zásluhu na podpoře tohoto živočišného rodu.

Proč právě včely?

Pro mnohé představují pouze pruhovaná stvoření opylující rostliny a také potenciálního nepřítele s žihadlem. Málokdo si však uvědomuje, jak přínosné a důležité včely pro lidstvo jsou. V přírodě existuje mnoho opylovačů, včela medonosná je však specifická a její dostatečné opylování má velký vliv na výnos hmyzosnubných rostlin. „Včelí produkty využíváme při výrobě kosmetiky i biopotravin. A s ohledem k této skutečnosti také cítíme svým způsobem za kvalitu života včel zodpovědnost, proto chceme těmto opylovačům také pomoci,“ doplňuje Martina Horká.

Garantem celé iniciativy je Spolek pro rozvoj včelařství MÁJA. Jak říká předseda spolku RNDr. Václav Švamberk: „Jsme stále součástí přírody, na jejímž poznání a rozumném užívání závisí lidské zdraví, štěstí a všechny radosti našeho života. Příroda bez květů a květy bez včel by byly jako život bez naděje.“ 

Zelená oáza uprostřed města

V přírodní zahradě u centrální správy v Českých Budějovicích umístili pracovníci dm hmyzí hotely, které slouží mimo jiné také právě pro včely. Na střeše jedné z budov areálu jsou postavené tři nástavkové úly, odkud včely medonosné pořádají své výpravy za pylem a nektarem do centra města. Mimo jiné také právě do přilehlé přírodní zahrady, která zdobí různobarevnými sezónními květinami okolí budovy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.