Lékové interakce zabijí přes 200 lidí ročně a stojí stamiliony korun

Spotřeba léků v České republice dlouhodobě roste. Spolu s tím narůstá i počet případů, kdy lidé užívají své léky v nevhodných kombinacích. Kvůli nežádoucím lékovým interakcím je každoročně hospitalizováno zhruba 3400 pacientů. Přes 200 jich podle odhadů dokonce zemře.

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) spočítala, že české zdravotnictví přichází téměř o 850 milionů korun za rok. Asi 72 % případů nechtěných lékových interakcí – a tedy ztrátě mnoha lidských životů a stamiliónů korun – by se přitom dalo zabránit.

Češi jsou přeborníci v braní léků. Jejich spotřeba roste zhruba o 2,5 procenta ročně. Spolu s tím stoupá i riziko jejich nesprávného užívání. Pacienti často berou více léků současně, jejich účinky se ale mohou vzájemně ovlivňovat a působit zdravotní problémy. „Nežádoucí lékové interakce jsou podle našich propočtů příčinou

asi 3400 hospitalizací ročně. Zhruba 230 lidem za rok způsobí smrt,“ uvádí Jakub Dvořáček, výkonný ředitel AIFP. Kromě zdravotních komplikací pro pacienty s sebou problém lékových interakcí nese i finanční zátěž pro veřejné zdravotnictví.

Když nevíte, poraďte se

V České republice zatím nefunguje jednotný systém sledování léků, které má pacient předepsány. Při pochybnostech se ale může obrátit na lékárníky nebo například na internetovou poradnu Znám své léky provozovanou AIFP.

„Poradnu jsme spustili v polovině roku 2014. Za dva a půl roku jsme zodpověděli skoro 33 tisíc dotazů. Téměř v desetině případů jsme odhalili duplicity, tedy současné užívání léků se stejnou účinnou látkou, ve 35,5 procenta jsme objevili nějakou lékovou interakci. Vysledovali jsme také, že problémy se nejčastěji vyskytují u léků působících na kardiovaskulární systém a léků ovlivňujících srážlivost krve,“ popisuje specialista poradny Znám své léky, farmaceut Petr Průša.

Počet zjištěných interakcí v poradně podle něj neklesá, i přes osvětu naopak mírně roste. „Když jsme dotazy sčítali před rokem, vyšlo nám, že alespoň jednu interakci mezi užívanými léky mělo 34,9 procent tazatelů. Letos už to je 35, 5 procent. Logickým vysvětlením je, že lidé berou léků stále více,“ uvedl Petr Průša. Podle výpočtů odborníků jsou přímé náklady způsobené nežádoucími lékovými interakcemi aktuálně zhruba 846 milionů korun za rok (zejména jde o náklady na hospitalizaci pacientů poškozených nežádoucí interakcí). V uvedené částce ještě nejsou zahrnuty náklady na duplicitní léčbu.

Prostor pro úspory ve zdravotnictví

Podle autorů britského výzkumu, který byl realizován ve městě Merseyside ve dvou nemocnicích se spádovou oblastí zahrnující 630 tisíc lidí, by se 72 procentům nežádoucích lékových interakcí dalo zabránit.

„Naše poradna může předejít mnoha individuálním neštěstím. Systémovým řešením ale není. Tím by se mohla stát elektronická evidence léků. Každý lékař by hned viděl, jaké léky který pacient užívá, a mohl interakci včas odhalit,“ dodává Jakub Dvořáček. Pokud by se podařilo problém interakcí minimalizovat, znamenalo by to úsporu více než půl miliardy korun ročně.

Lékárníci se cíleně ptají

Lékovým interakcím se pokoušejí bránit také osvícení lékárníci. „Pokud víme, že vydávaný lék má vysoký potenciál způsobit nežádoucí interakci, cíleně se pacienta vyptáváme, jaké další léky bere. Týká se to řady antidepresiv, antiepileptik či třeba statinů,“ sdělila doktorka farmacie Veronika Krajčová z lékárny Fakultní nemocnice v Motole. Zároveň vyzývá pacienty, aby nebezpečí, že si předepsané léky spolu „nebudou rozumět“, raději konzultovali již v ordinaci lékaře. Pokud si totiž někdo lék vyzvedne a na problém přijde až později, nemůže již léčivo do lékárny vrátit a dostat zpět případný doplatek.

Léky se mohou podle Veroniky Krajčové ovlivňovat i s řadou potravin, s kořením… „Známý je příklad grepfruitu či pomela. Tyto citrusy zvyšují hladinu některých léčiv, konkrétně již zmíněných antidepresiv a antiepileptik. Naopak taková třezalka dokáže silně zredukovat hladinu hormonální antikoncepce v těle ženy, což může – hlavně u nízkohladinné antikoncepce – vést až k nechtěnému těhotenství,“ připomněla Veronika Krajčová tím, že léčiva mají všechny podobné informace uvedeny v příbalovém letáku.

Také interakce s potravinami dokáže vyhodnotit poradna Znám své léky, která je dostupná na www.znamsveleky.cz a slouží lidem zdarma.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.