Konto Bariéry a lékárny Dr.Max předají již podruhé Taxíky Maxíky

Nadace Konto Bariéry díky klientům lékáren Dr.Max letos pořídila další tři velkoprostorové vozy, které budou v příštím roce sloužit seniorům a handicapovaným.

Zbrusu nové Taxíky Maxíky si 12. prosince v pražských Sovových mlýnech v 18:30 hodin slavnostně převezmou zástupci tří měst, Ústí nad Orlicí, Prahy 5 a Kutné Hory. Služby Taxík Maxík jsou poskytovány cestujícím za výhodné ceny a ulehčují jim tak život v situacích, které by kvůli věku nebo zdravotnímu omezení těžko zvládali.

I v letošním roce společnost Česká lékárna holding, a.s. (ČLH) provozující síť lékáren Dr.Max věnovala 1 % ze zaplacené kupní ceny bez DPH z vybraných výrobků (doplňků stravy, kosmetiky a produktů vlastní značky Dr.Max) Kontu Bariéry. Celkový výtěžek sbírky, 1 743 000 korun, posloužil na nákup tří velkoprostorových automobilů.

„Jsem ráda, že nadace může být průkopníkem nové služby pro seniory i handicapované, pro které je běžná doprava po městě nedostupná. Ať již proto, že je bariérová nebo drahá. Službou Taxík Maxík dávají města a provozovatelé najevo, že jsou si vědomi demografického vývoje společnosti. Seniorů přibývá, přibývat bude a vedení města, která tuto skutečnost vezmou na vědomí, budou mít kolem sebe spokojené spoluobčany“, říká Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry.

V každém ze tří měst je vybrána organizace, která bude Taxíka Maxíka provozovat. V Ústí nad Orlicí je to spolek ČCK Ústí nad Orlicí, v Městské části Praha 5 je to Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5, p.o. a v Kutné hoře bude Taxík Maxík provozovat Pečovatelská služba Kutná Hora, p.o. Obdarovaná města se převzetím daru zavazují provozovat speciální taxislužbu minimálně příštích pět let. Senioři nad 60 let a lidé se zdravotním postižením budou moci tuto službu využít za výhodný poplatek.

„Od začátku jsme projekt koncipovali jako permanentní, ne jednorázový, a tak mě těší, že se služby speciálních taxíků rozšiřují dokonce do tří lokalit České republiky,“ říká generální ředitel ČLH Daniel Horák.

I letos byly zvoleny pro provoz služby Taxík Maxík vozy Ford Tourneo Custom, které se dobře osvědčily i v rámci jiných projektů Konta Bariéry. Předchozí zkušenosti s provozem v Liberci a Prachaticích přispěly k instalaci dodatečné výbavy už na samém počátku, která přepravovaným umožní cestování s větším komfortem.

V Liberci už rok službu provozuje Komunitní středisko Kontakt a v Prachaticích Oblastní charita Vimperk. Oba provozovatelé jsou pro své klienty velkými pomocníky na jejich cestách k lékaři, na úřad, do lékárny nebo také do divadla, na koncert či za přáteli.

První rok fungování služby ukázal, že senioři i handicapovaní službu rádi využívají. Taxík Maxík totiž není jen auto, ale i řidič, který představuje pro lidi, kteří často žijí osaměle, i sociální kontakt. Taxík Maxík se stal svébytným projektem, který už teď hledá další vhodné kandidáty pro příští rok.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.