Cvičení pomáhá zpomalit stárnutí a přispívá k udržení vitality

Pravidelný pohyb by měl být součástí našeho volnočasového harmonogramu v každém věku. Rozhodně neplatí, že cvičení je jen aktivitou pro mladé, zatímco senioři by se ho měli s ohledem na pokročilý věk spíše vyvarovat. Vždy stačí jen přizpůsobit si zátěž i dobu cvičení vlastním limitům a možnostem, pohyb nemůže pak nijak uškodit.

Jaká pravidla je třeba respektovat, chcete-li začít cvičit a je-li to už nějaká doba, co jste oslavili padesáté narozeniny?
Po padesátém roce života je třeba k pohybové aktivitě přistupovat opatrněji a více brát v potaz tělesné možnosti, kondici a zdravotní omezení. Rozhodně to však neznamená, že bychom se snad měli fyzické aktivity nadobro vzdát a dál už jen bědovat nad zdravotními potížemi a nemocemi. Naopak, tělesné i duševní opotřebení je sice časem nevyhnutelné, ale míra a rychlost, s jakými tyto změny přicházejí, se dají významně ovlivnit způsobem života. Je to především

vhodná strava, přiměřená fyzická aktivita a udržování sociálních kontaktů, to vše nám pomáhá být déle vitální a neztratit chuť do života.

Efektivní zpomalení stárnutí
Při cvičení starších osob se musí brát ohled především na vyšší riziko cévních příhod. V pokročilém věku cévy ztrácejí pružnost a může dojít k problémům oběhového systému, proto by maximální tepová frekvence měla být nižší. Také není vhodné provádět cviky s velkými váhami a cvičit s hlavou dolů, stejně jako by se jednotlivé cvičební polohy neměly střídat příliš dynamicky. Nedoporučují se ani výrazné změny poloh, například z lehu do stoje, a prudké záklony hlavy, vlivem kterých může dojít k chvilkové ztrátě orientace a v souvislosti s tím i ke zranění. To samé platí o vstávání ze země. Ideální pauza mezi cviky je zhruba dvě minuty, přechod mezi nimi by měl být pomalý a plynulý. Kvůli postupné ztrátě elasticity vazivové tkáně se nedoporučují ani rychlé výkopy a švihové pohyby, naopak vhodné jsou pohyby tahem. Ideálním a nejen doplňkovým cvičením může být strečink, koordinačně nenáročná cvičení jsou vhodná nejen po svalovém zatížení pro rychlejší regeneraci, ale i jako velmi vhodná podpůrná aktivita pro udržování dobrého stavu pohybového aparátu.
Je dobré řídit se obecnými pravidly, nicméně myslete na svoji kondici, zdatnost, zdravotní omezení a genetické předpoklady. Každý jsme jiný a máme jinak nastavené hranice, je proto třeba to respektovat a nastavit si zátěž, opakování i četnost cvičení individuálně.

Tréninkové plány pro starší lidi
I v tomto věku je samozřejmě možné cvičením zlepšit postavu, mnohem důležitější je ale pozitivní dopad na zdraví a udržení vitality. Příznivě se ovlivňuje využívání energie ve svalech a tlumí se příznaky osteoporózy. Aby byl ale cvičební postup efektivní, je třeba sestavit plán a rozvrhnout své úsilí do etap. Nemusíte si hned platit osobního trenéra a dávat horentní sumy za odborné informace, stačí zapátrat v nadstavbové nabídce zdravotních pojišťoven, z nichž většina své pojištěnce podporuje ve zdravém životním stylu.
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR nabízí v rámci svého projektu Zdraví jako vášeň celoroční cvičební program pro seniory, který zahrnuje měsíční lekce, jak získat kondici a zlepšit fyzický stav. Lekce jsou řazeny od nejsnadnějších k těm náročnějším. Zdravotní pojišťovna patří k institucím, kterou řada lidí nemění jen ze zvyku, i když jim neposkytuje výhody na míru. Budete-li chtít vy to nyní změnit, máte příležitost si do 30. září si podat přihlášku k jiné zdravotní pojišťovně, klientem té nové se stanete od 1. ledna 2017.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.