Zbavte se nadváhy – má to smysl

Obezita představuje v současné české populaci velmi závažný problém, který má řadu nežádoucích aspektů. Jedním z nežádoucích aspektů obezity je negativní vliv na rozvoj aterosklerózy. Obezita je dokonce z tohoto hlediska nejrychleji rostoucím faktorem.

Nejohroženější skupinou jsou v tomto ohledu ženy nad 50 let, kdy prevalence obezity dosahuje hranice okolo 50 %!

I to byl jeden z důvodů, proč se tomuto tématu věnuje rozsáhlá studie (studie probíhala v letech 209-2011) , kterou realizovali odborníci z pražského IKEM. Získané výsledky svědčí o tom, že i změna životního stylu, která není nikterak drastická, může přinést nečekaně pozitivní výsledky.
Cílem studie bylo prokázat, že dlouhodobá pozitivní změna životního stylu může vést nejen k tomu, že se výrazně zredukuje podíl tukové tkáně a zvýší podíl svalové hmoty, ale zejména ke zlepšení lipidového a glykemického profilu. To znamená, že

poměr „hodného“ HDL cholesterolu a „zlého“ LDL cholesterolu se změní ve prospěch „hodného“ a zlepší se také kvalita hospodaření organismu s přijatým cukrem.

10-ti týdenní kúra změněného životního stylu
Studie zahrnovala 10-ti týdenní intenzivní dietní a pohybovou intervenci. Stěžejními faktory změn byly: přechod na nízko cholesterolovou dietu s vyloučením živočišných tuků (máslo, sádlo) a jejich náhrada za tuky rostlinné (olivový olej, margarín, řepkový olej atd.); omezení příjmu sacharidů (pečivo, rýže, brambory) ve večerních hodinách; pravidelnost stravy (jíst každé 3 – 4 hodiny); pestrost stravy; dostatečný pitný režim a pravidelný pohyb – 3krát týdně 1 hodina s konkrétním cvičebním programem přizpůsobeným aktuálnímu zdravotnímu stavu a kondici

Mladší ženy ovlivňuje estetický, starší zdravotní faktor
Soubor žen zapojených ve studii byl rozdělen na dvě skupiny, a to skupinu premenopauzálních a skupinu postmenopauzálních žen. Obě skupiny zahrnovaly vždy 70 žen, rozdíl v BMI nebyl mezi oběma skupinami statisticky významný. Průměrná hodnota BMI před zahájením studie byla u mladších žen 33,14 a u starších žen 32,45. Velmi zajímavé jsou důvody, které ženy v různých věkových kategoriích k účasti na této studii vedly. Ve skupině 25 – 45 let převažovaly zcela jednoznačně důvody estetické, jako např. nevypadám dobře, nedopnu sukni.
U starších žen převládaly čistě zdravotní důvody, ve velké míře chtěly také zvýšit svoji fyzickou aktivitu a zlepšit tělesnou kondici. Své důvody označovaly nejčastěji takto: zlepšit hladinu krevního tlaku, aby nemusely brát léky, příp. mohly brát menší dávky; být schopny doběhnout bez problémů tramvaj či autobus; vydržet delší výlety s vnoučaty.
Většina žen z nižší věkové skupiny měla sledované zdravotní parametry v normě, u starších žen už byl téměř pravidlem mírně zvýšený cholesterol a vyšší krevní tlak.
V rámci studie byly sledovány změny nejen v parametrech antropometrických (tělesné proporce, váha), ale i změny v glykémii, lipidových parametrech a i ve složení těla. Změny složení těla byly měřeny bioimpedančně na přístroji Bodystat 1500. Tento přístroj analyzuje složení těla na principu měření různých složek proudových odporů při průchodu tělesnými strukturami a je zcela neinvazivní.
Následně jsou vypočítávány hodnoty složení těla v absolutních hodnotách i procentuálně – tuk, svalová hmota, voda, bazální a celkový metabolismus.

Jednoznačně pozitivní efekt
Pozitivní efekt změny životního stylu byl zaznamenán u účastnic v obou věkových skupinách. Z výsledků studie dále jednoznačně vyplývá, že postmenopauzální ženy, tedy ženy po 50. roce života, reagují na změnu životního stylu výrazněji než ženy premenopauzální, a to již po deseti týdnech intervence. Tato reakce zahrnuje zejména výraznější změnu lipidových parametrů a změny v tělesném složení.
V obou skupinách (pre- i postmenopauzální ženy) došlo během 10-ti týdenního programu k významným poklesům tělesné hmotnosti. Mladší ženy zhubly průměrně o 4,4 kg, starší ženy o 4,7 kg.
Zmenšení obvodu pasu bylo výraznější u skupiny premenopauzálních žen, a to v průměru o 7,7 cm, zatímco starší ženy dosáhly zmenšení obvodu pasu v průměru o 7,5 cm.
Snížení hodnoty BMI (body mass index) bylo u obou skupin srovnatelné, mírný rozdíl byl ve prospěch starších žen – pokles o 1,7. Mladší ženy dosáhly snížení BMI v průměru o 1,6.
U obou skupin žen se významně zvýšil podíl svalové hmoty a pokleslo množství tělesného tuku. Postmenopauzální ženy zhubly průměrně 4,1 kg čistého tuku, zatímco u žen premenopauzálních to bylo 3,6 kg. Tyto údaje jsou velmi důležité v porovnání s celkovým poklesem hmotnosti. Tímto porovnáním snadno zjistíme, že hmotnostní úbytek byl z převážné většiny způsoben odbouráním tuku, nikoliv např. odvodněním nebo snížením podílu svalové hmoty.
Ve skupině postmenopauzálních žen došlo k velmi výraznému poklesu jak LDL a celkového cholesterolu v krvi (z původních 5,54 na 5,26), tak i k poklesu koncentrace triglyceridů. Ve skupině mladších žen došlo k poklesu celkové hladiny cholesterolu z původní hodnoty 5,01 na 4,67. U koncentrace triglyceridů došlo také k poklesu, ovšem ne tak výraznému jako ve skupině postmenopauzálních žen.

Co s tím?
Je zcela jednoznačné, že jakákoliv změna životního stylu k lepšímu má pozitivní vliv na zdravotní stav člověka i na jeho kondici. Výsledky takových změn nejsou nikterak abstraktní. Dají se jasně pojmenovat a kvantifikovat. S ohledem na fakt, že pro některá onemocnění jako např. infarkt myokardu je tzv. centrální obezita největším rizikem, je na místě se řídit kvalifikovaným doporučením a nadváhy se zbavit.

Nikdy není pozdě!
Většina obézních žen nebo žen s nadváhou ve věku nad 50 let se domnívá, že jakákoliv změna životního stylu už nemá smysl. S kilogramy navíc se postupně sžily a veškerá negativa se naučily akceptovat. Rezignace ve stylu „když jsem nezhubla doteď, tak teď už je to jedno“ je velmi častá. Právě tato studie ale ukázala, že to jedno není! Naopak, starší ženy hubly úspěšněji a měly i lepší výsledky z hlediska sledovaných zdravotních ukazatelů. Pozitivní efekt docílený i velmi přijatelnou změnou životního stylu i ve věku nad 50 let je překvapivě velký.

Základní doporučení:
Pro snížení rizika aterosklerózy, infarktu myokardu, diabetu II. typu a mnoha dalších můžete udělat opravdu hodně. Zvyšte si tedy šance na dosažení vyššího věku v dobré kondici aplikováním následujících jednoduchých doporučení:
– Nebuďte líní – choďte pěšky!
– Rekreačně sportujte!
– Dbejte na pestrost a pravidelnost stravy!
– Živočišné tuky v jídelníčku nahraďte rostlinnými!
– Hlídejte si svou tělesnou hmotnost!

Mgr. Pavel Suchánek, vědecký pracovník IKEM Praha

Pramen: Kosmetika & Wellness

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.