Vánoční MatchaTea recepty

Pro všechny, kdo hledají zajímavou a zdravou možnost, jak si zpestřit domácí koláčky, sušenky či zmrzlinu, třeba právě o blížících se Vánocích, přináší MatchaTea od Čajové květiny, s.r.o. opravdové potěšení. Pokrmu dodává nejen krásnou zelenou barvu, chuť a aroma, ale také se můžete těšit na antioxidační a další pozitivní účinky na lidský organismus. Na první pohled budou vypadat sváteční dezerty či pokrmy opravdu zajímavě.

Matcha jsou ty nejkvalitnější čajové lístky, které vyrostly na japonských zastiňovaných čajovnících. Po usušení byly namlety na prášek na pomalu se otáčejících kamenných mlýnech, a tak si zachovaly jak svěží chuť, tak účinné látky. Oproti běžnému čajovému nálevu se u čaje Matcha do těla dostane patnáctkrát více živin, především antioxidanty a dále vitaminy A, B, C, E, P, karoten a aminokyseliny. Ty pomáhají urychlit metabolismus a zhubnout, brání stárnutí, poškození mozkových buněk a jsou prevencí onemocnění srdce.

8 receptů s MatchaTea:

1. Křehký koláč s MatchaTea tvarohem

Ingredience:

  • 1 listové těsto
  • 2 tvarohy 
  • 100 g cukru
  • 4 vejce
  • 2 vanilkové pudinky
  • 200 ml mléka
  • 1 a půl lžičky MatchaTea

Postup:
Tvarohy, cukr, žloutky mléko a rozmíchanou MatchaTea smícháme v míse. Listové těsto dáme na plech tak, abychom měli okraje opřené o okraj plechu. Smíchanou směs nalijeme do pekáče a dáme pozvolna péct na 170 stupňů Celsia na 20 minut. Ze zbylých bílku si ušleháme sníh, do kterého přidáme ještě 2 plné lžíce cukru. Po 20 minutách vyndáme koláč z trouby a naneseme ušlehaný sníh (můžeme posypat jemně nasekanými mandlemi) a dáme ještě na 10 minut do trouby.

2. Kuličky s MatchaTea

Ingredience:

  • 125 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g sušeného mléka
  • 2 g MatchaTea
  • Na obalení strouhané vlašské ořechy ale možno použít i kokos.

Postup:
V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto. Pokud se nám drobí tak přidáme ještě kousek másla. Vyválíme váleček, nakrájíme na stejné kousky, které následně ukoulíme a obalíme.

3. MatchaTea lanýže

Ingredience:

  • 50 g smetany na šlehání
  • 150 g bílé čokolády
  • 15 g másla
  • 5 g zeleného čaje MatchaTea
  • Limetka
  • Marcipánová hmota

Postup:
Ve vodní lázni zahřejeme smetanu, přidáme na kostečky nalámanou čokoládu. Necháme rozehřát, přidáme máslo a v trošce vody rozmíchaný čaj. Vše dobře promícháme. Lehce si vyválíme marcipán a vykrajujeme kolečka o průměru 5 centimetrů. Hmotu necháme v lednici ztuhnout. Poté lžičkou vykrajujeme kousky, které rychle v dlani zpracujeme do kuličky a balíme do vykrojených koleček. A opět dáme ztuhnout do lednice. Posypeme čajem smíchaným s moučkovým cukrem.

4. Roláda s MatchaTea krémem

Ingredience:

Těsto:

  • 4 vejce
  • 2 polévková lžíce oleje
  • 120 g práškového cukru 
  • 100 g polohrubé mouky
  • Čtvrt lžičky prášku do pečiva 
  • Citronovou kůru
  • 1 lžička MatchaTea

Krém:

  • 1 mascarpone
  • 1 šlehačka
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 1 hrst mandlových lupínků
  • 1 lžička MatchaTea

Postup:
Bílky vyšlehat s tři čtvrtě množství cukru, vmíchat žloutky utřené se zbylým cukrem a olejem. Po lžících vmíchat mouku s práškem do pečiva a MatchaTea. Pečící papír potřeme máslem a posypeme jemně moukou. Rozetřít rovnoměrně a péct 10-15 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. Na vál dáme utěrku, posypeme cukrem a upečené těsto, ještě teplé jej překlopíme na utěrku. Sloupneme papír a těsto i s utěrkou srolujeme. Šlehačku vyšleháme. V malém množství vody rozmícháme MatchaTea a zamícháme do mascarpone. Vše smícháme a přidáme mandlové lupínky. 1 ztužovač šlehačky. Po vychladnutí rozbalíme, naplníme krémem a opět srolujeme.

5. MatchaTea roláda

Ingredience:
Roláda:

  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 6 lžic cukru
  • 1/2 vanilkový cukr
  • 4g MatchaTea
  • 2 lžíce másla
  • 60g hladké mouky

Náplň:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce tvarohu
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2g MatchaTea
  • 1 vanilkový pudink
  • Mléko do pudinku

Postup:
Troubu předehřejeme na 230 stupňů Celsia. Nejprve si uděláme pudink podle návodu na obalu, bez cukru. Necháme vychladnout. Bílky a žloutky si rozdělíme do dvou misek. Do bílku přidáme 3 lžíce cukru a vyšleháme sníh. Do žloutků přidáme zbylé 3 lžíce cukru, vanilkový cukr a vyšleháme do krémové konzistence. Poté postupně zašleháme máslo. Nakonec mouku a MatchaTea. Žloutky jemně vmícháme do bílkové směsi a rozprostřeme na pečící papír. Pečeme cca 10 minut. Vyndáme z trouby, společně s papírem smotáme do tvaru rolády a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme směs. Do zchladlého pudinku přidáme máslo, moučkový cukr, tvaroh a MatchaTea. Vše společně vyšleháme do hladka. Naplníme roládu, stočíme a dáme nejlépe přes noc do lednice ztuhnout.

6. MatchaTea zmrzlina

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 80 g cukru krystal
  • Šlehačka
  • 2 polévkové lžíce Matcha Tea
  • Pomerančová kůra z půlky pomeranče
  • Skořice
  • Pár kapek pomerančové šťávy

Postup:
V misce rozmíchat MatchaTea s lžičkou cukru. Vejce s se zbylým cukrem vyšleháme ve vaječnou pěnu. Přidáme rozmíchaný MatchaTea, pomerančovou kůru, špetku skořice a pár kapek šťávy. Vše vymícháme v pěnu. V čisté míse vyšleháme šlehačku a hustou šlehačku jemně vmícháme do pěny. Nalijeme do nádoby (nejlépe plastové) a dáme do mrazáku na čtyři až pět hodin.

7. MatchaTea šneci

Ingredience:

  • 1 listové těsto
  • 150 g šunky
  • 1 Ricotta
  • 1 Lučina
  • 1 lžička MatchaTea
  • 1 vejce
  • Sezamová semínka

Postup:
Ricottu s Lučinou rozšleháme z kapkou mléka. Přidáme v trošce vody rozmíchaný MatchaTea a zapracujeme do směsi. Těsto rozbalíme (používám již rozválené), poklademe plátky šunky, potřeme směsí a zarolujeme. Dáme tak na půl hodiny do lednice. Poté nakrájíme na plátky silné asi 1,5 centimetru (můžeme použít na krájení nit, aby se roláda moc nesplácla), poklademe na pečící papír, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia a pečeme cca 18-20 minut.

8. MatchaTea sirup

Ingredience:

  • 2 g Matcha
  • 1 cl ovocného nebo bylinného sirupu
  • 2,5 dl studené vody

Postup:
Všechny složky důkladně promícháme v šejkru a sklenici dozdobíme. Doporučujeme bezinkový nebo marakujový sirup.

Zdroj: www.MatchaTea.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.