Berounský domov pro seniory oslavil rok

Domov pro seniory Centrum Na Verandě Beroun oslavil v září společně se svými klienty rok od svého založení. Mezi gratulanty byli Petr Horký, autor nejnavštěvovanějšího dokumentu roku 2014 Století Miroslava Zikmunda, a bývalý hokejista, manažer a kamarád Jaromíra Jágra Lubomír Rys. Na místní zahradě se grilovalo a nechyběla barmanská show.


„Rozhodli jsme se uspořádat grilování a připravili jsme barmanskou show s ohledem na stravování našich klientů. Jsem také velmi ráda, že pozvání přijali dokumentarista Petr Horký, který našim klientům povyprávěl zážitky z natáčení s cestovatelem Miroslavem Zikmundem, a bývalý hokejista a manažer Jaromíra Jágra Lubomír Rys, který bavil seniory svými hokejovými vzpomínkami,“ uvedla Hana Červenková, ředitelka domova pro seniory Centrum Na Verandě Beroun.
Během jednoho roku fungování je kapacita domova takřka naplněna. Zejména díky rodinnému přístupu jej vyhledávají klienti z celého Česka. „Kapacita domova je 50 lůžek a bohužel už teď je jasné, že nebudeme schopni vyhovět všem žadatelům. Nabízíme v podstatě poslední volná místa. Bez jakékoliv finanční podpory státu jsme zvládli vybavit celý domov polohovacími postelemi a dalšími kompenzačními pomůckami. Podařilo se nám navázat spolupráci s drobnými dárci z řad obcí a fyzických osob a hlavně s řádem boromejek, se kterým úzce spolupracujeme,“ popsala Hana Červenková.
Společně se seniory oslavily první rok centra také jejich pečovatelky. „Na výběru pečovatelek jsme si dali opravdu záležet, podstatné pro nás bylo, aby se u nás senioři necítili jako v nemocnici, ale jako doma. Myslím, že se nám během poměrně krátké doby povedlo dát dohromady tým skutečných profesionálek. To lze v dnešní době považovat za zázrak, protože pečovatelů v Česku kvůli špatným finančním podmínkám dramaticky ubývá. Za největší úspěch ale považuji to, že máme budovu plnou spokojených seniorů,“ dodala Hana Červenková.
Vedle kvalitní péče o seniory nabízí domov také domácí stravování v místní zrekonstruované jídelně. Vaří se tu nejen pro seniory, kteří jedí v klidu ve vlastní místnosti, ale i pro veřejnost. A právě kuchaři z místní jídelny se postarali o přípravu nápojů a masa na grilu. „Jsem rád, že k nám na obědy chodí nejen obyvatelé Berouna, ale i přespolní. Nemáme ambice stát se luxusní restaurací, proto jsou ceny nastavené tak, aby se u nás najedl každý. Hlavní jídlo stojí kolem 90 korun, vybírat je možné ze 13 jídel převážně české kuchyně, polévky, předkrmu a moučníku,“ řekl František Nekolný, šéfkuchař Jídelny Na Verandě.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.