Peckoviny jsou symbolem léta

Mezi nejoblíbenější peckoviny patří v Česku nektarinky. Jen v obchodech Tesco se ročně prodá přes 3000 tun peckovin. 

Třešně, meruňky, broskve nebo nektarinky patří neodmyslitelně mezi symboly léta. Všechny tyto druhy ovoce, které souhrnně řadíme mezi peckoviny, jsou zároveň bohatým zdrojem vitamínů a přírodních ochranných látek. I díky tomu se staly nedílnou součástí lehkých letních svačinek a nejrůznějších receptů. Nejvíce chutnají Čechům nektarinky, v poslední době jsou velmi oblíbeným druhem i takzvané donut broskve či donut nektarinky, které mají typický placatý tvar.

Konzumace peckovin díky obsahu řady minerálů a vitamínu podporuje zdravý životní styl. 

Třešně a višně: Jsou velmi bohaté na jód, beta-karoten, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, vápník, železo. Podporují krvetvorbu a zdravý růst kostí a zubů.
Tesco recept: Kakaový koláč s třešnovým sněhem

Meruňky: Obsahují beta-karoten a vitamíny skupiny B. Jsou bohaté na železo, draslík, hořčík a vápník, mangan a měď. Posilují nehty, vlasy i pokožku a zlepšují krevní obraz.

Broskve a nektarinky: Jejich dužina obsahuje velké množství hořčíku, draslíku a vápníku, dále obsahují vitamíny skupiny B, beta-karoten a vitamín C. Jsou mírně projímavé a močopudné. Mají podpůrný účinek při bronchitidách, kašli a astmatu.
Tesco recept: Zdravé grilované broskve

Švestky: Obsahují organické kyseliny, třísloviny, minerální látky, zejména pak draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo, vitamíny skupiny B, beta-karoten a vitamín C. Výborně regulují zažívání.
Tesco recept: Špaldový koláč s mákem a švestkami

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.