Nevidomý malíř má díky Katalyzátoru šanci uspořádat výstavu svých obrazů

Ladislav Macháček trpěl od mládí oční vadou, která ho před šesti lety definitivně připravila o zrak. I přes svůj handicap celý život maloval. Nyní, v osmašedesáti letech se před ním otevírá šance, ve kterou už ani nedoufal – šance vystavit své obrazy v renomované pražské galerii.


„V rámci nadační činnosti dlouhodobě podporujeme občanské sdružení Okamžik, které pomáhá nevidomým a těžce zrakově postiženým osobám. Při návštěvě klientů, využívajících služeb profesionálně vedených dobrovolníků, jsme se seznámili s panem Macháčkem a objevili jeho nádherné obrazy. Rozhodli jsme se uskutečnit jeho přání a uspořádat výstavu,“ vzpomíná na zrod bohulibého nápadu ředitelka Nadace Taťány Kuchařové – Krása pomoci Lucie Maliníková a vzkazuje: „Pomozte nám splnit panu Macháčkovi sen. Myslím, že to bude zážitek nejen pro něj, ale pro všechny návštěvníky výstavy. Děkujeme!“ Stačí podpořit projekt Výstava obrazů pana Ladislava Macháčka prostřednictvím nové české platformy pro crowdfunding Katalyzátor (www.katalyzator.cz) – charitativní sekce Katalyzátor pomáhá. Za částku 100 Kč přispěvatel získá uvedení svého jména s poděkováním na veřejné desce po celou dobu výstavy, za příspěvek 1 000 Kč navíc také osobní pozvánku na slavnostní vernisáž. Podaří-li se shromáždit potřebnou sumu, uskuteční se výstava obrazů nevidomého pana Macháčka od 15. 1. do 5. 2. 2015 v Galerii – Pelléova vila (Pelléova 10, Praha 6).
Život Ladislava Macháčka byl velmi pestrý a profesně zajímavý. Po studiu na Státní grafické škole byl učitelem, pracoval jako kreslič a výtvarník ve vojenské akademii a také jako písmoznalec. Se svými obrazy se nedokázal rozloučit, takže je prodával jen velmi výjimečně, a to si ještě vždy namaloval kopii.
Nadace Taťány Kuchařové – Krása pomoci se od svého založení v roce 2008 soustředí na projekty pro seniory, které jim pomáhají žít doma a zamezují jejich vyloučení ze společnosti. Nadace podporuje služby osobní asistence, terénní pečovatelské služby, dobrovolnictví v domácnostech seniorů a ústavech sociální péče a kvalitní aktivizační programy.
Více na: http://www.katalyzator.cz/projekt/12-vystava-obrazu-pana-ladislava-machacka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.