Nový projekt pomáhá seniorům s návratem z nemocnice do domácího prostředí

Propuštění z nemocnice domů může být pro seniory zdrojem nejistoty a obav. A mnohdy i pro jejich blízké. Jak přizpůsobit životní prostor a podmínky, včetně náležité péče, tak, aby i po ukončení hospitalizace mohli fungovat podobně, jak byli zvyklí?Vítanou pomoc v nelehké životní situaci nabízí nový společný projekt obecně prospěšné společnosti Krása pomoci, patřící pod Nadaci Taťány Kuchařové – Krása pomoci, a Ústřední vojenské nemocnice – Vojenské fakultní nemocnice Praha. Projekt terénní sociální práce s výstižným názvem Domov je doma! se zaměřuje na zprostředkování služeb, které umožní nastavit individuální program tak, aby životní rytmus rodiny nebo seniora byl po návratu z nemocnice co nejpřirozenější.

Sociální pracovnice o. p. s. Krása pomoci navazuje s klientem či jeho rodinou kontakt už během pobytu v nemocnici, což přispívá k nastolení vzájemné důvěry. „Žena bydlící nedaleko nemocnice za námi přišla kvůli svému tatínkovi, který přestává chodit a aktuálně je hospitalizovaný v ÚVN. Nevěděla si rady, jak dál s péčí o něj, protože ji s maminkou přestávají zvládat. My jsme ji propojili s pečovatelskou službou, pomohli zajistit vozík a nakonec se sešli s tatínkem, který potřeboval podporu v nové životní situaci a popovídat si o obavách z toho, co bude dál,“ zmiňuje konkrétní příklad Simona Bagarová, ředitelka Krása pomoci, o. p. s.

Pro úspěch projektu Domov je doma! je klíčový vstřícný přístup Ústřední vojenské nemocnice – Vojenské fakultní nemocnice, primárně Humanitního oddělení, kde se nad rámec svých povinností zajímají o to, zda a jak bude o klienty postaráno po ukončení hospitalizace. „Jedinečnost projektu Domov je doma! vidím nejen v jeho zaměření, ale také v samotném faktu, že se státní instituce a nezisková organizace rozhodly otevřeně spolupracovat a společně pomoci seniorům.“ konstatuje náměstkyně pro nelékařské zdravotnické profese a řízení kvality zdravotní péče ÚVN Lenka Gutová.

V rámci projektu Domov je doma! se o.p.s. Krása pomoci věnuje i dalším aktivitám, například dobrovolnictví nebo skupinovému a individuálnímu poradenství. Pro tento účel obecně prospěšná společnost otevřela novou kancelář, jen několik minut vzdálenou od ÚVN (Hládkov, Praha 6). „Chceme vyzkoušet, jak zásadní bude pro naše klienty dostupnost kanceláře v místě jejich bydliště a v blízkosti nemocnice,“ vysvětluje Simona Bagarová. V rámci jedné místnosti budou využity prvky účinné reminiscenční terapie, což ovšem předpokládá její vybavení tak, aby evokovala vzpomínky klientů. Cílem je navodit příjemné prostředí, kde se bude seniorům se sociálními pracovníky nebo psychology lépe komunikovat. „Sháníme proto nábytek a dekorace z období 60. a 70. let. Na našich webových stránkách najdou případní dárci retro kousků kontakty. Předem děkujeme!“ vzkazuje Simona Bagarová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.