10 rad, jak kupovat byt v novostavbě: od výběru vysněného projektu po převzetí bytu

Koupě nového bytu je celoživotní investicí a jako takovou ji nikdo nechce podcenit. Z široké nabídky developerských projektů si kupující vybírají především podle lokality a ceny, záhy však mohou narazit na nízkou kvalitu stavby i problémy v okolí. Odborníci radí v následujících deseti bodech, jak získat skutečně vysněné bydlení.


PŘI HLEDÁNÍ SPRÁVNÉHO PROJEKTU
1. Pověst developera
Renomé developera stojí na kvalitě stavby a přístupu ke klientům. „Prohlédněte si některý z jeho hotových areálů. Podle oken, která večer svítí, snadno poznáte, zda jsou statistiky developera o úspěšnosti projektu pravdivé,“ doporučil Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group, jež v Praze stojí například za nedávno dokončeným projektem Kejřův Park a za projektem Nové Chabry, který je aktuálně ve výstavbě. Navíc je možné se přímo v okolí domů poptat místních, jak jsou s novým bydlením spokojení.
2. Rizika záplavových oblastí
Přítomnost řeky těsně u bytových domů je stále považována za funkční a hojně využívaný marketingový nástroj. „Pokud z povodňových map zjistíte, že projekt stojí v záplavové oblasti, informujte se o nových protipovodňových opatřeních. Solventní developer nestaví byty, které by nešlo běžně pojistit,“ upozornil Tal Grozner.
3. Skutečná občanská vybavenost
Developeři často inzerují obchodní centra na dosah, což může být dobré, ale málokdo si hned uvědomí, že kupovat v takových komplexech i věci běžné denní spotřeby není nic příjemného. „Menší obchod s pečivem a drobným zbožím by měl být v docházkové vzdálenosti maximálně pět minut. Například v projektu Nové Chabry v Praze 8 vyroste kromě bytových domů také menší centrum s obchody, restauracemi a mateřskou školou,“ popsal Tal Grozner.
PŘED PODPISEM KUPNÍ SMLOUVY
4. Jaké budou poplatky?
Strohé bytovky už netáhnou, hitem je v projektech nabízet „něco víc“. „Nezapomeňte si ale ohlídat, kolik vás dodatečné služby budou měsíčně stát. Je velký rozdíl platit za provoz bazénu anebo za nenákladnou údržbu dětských hřišť a sportovišť,“ varoval Tal Grozner. V pražském Kejřově Parku funguje například menší 3D kino s barem a dětským koutkem zcela zdarma. Nové Chabry zase sázejí na centrální dětské hřiště a takzvaná cvičební hnízda podél cyklostezky.
5. Nejdřív připomínky, pak podpisy
Jelikož jde o velkou investici, je namístě prověřit smluvní podmínky s odborníkem. Náklady na právnickou konzultaci jsou v porovnání s cenou nemovitosti zanedbatelné. Podle Tala Groznera je třeba přesně nastavit splatnost záloh za byt nebo také sankce za nedodržení povinností developera, třeba za prodloužení výstavby.
6. Definice záruk
„V kupní smlouvě musí být jasně popsány záruční podmínky: délka záruční doby (jelikož není zákonně stanovená, záleží čistě na developerovi a bývá dva až pět let), na jaké vady v bytě se záruka vztahuje, jak a dokdy se bude případná reklamace řešit,“ vyjmenoval Tal Grozner.
7. Vlastní dozor stavby
Pokud je projekt teprve ve výstavbě, mělo by být možné se dohodnout s developerem na vlastním technickém dozoru. Existuje řada firem, které služby zkušených inspektorů nabízejí. Ti na stavbu mohou docházet během jejího celého průběhu. Záleží však na vstřícnosti a serióznosti developera.
8. Projektová dokumentace vždy k dispozici
„Společně se smlouvou by měl klient získat od kvalitního developera také kompletní projektovou dokumentaci pro provedení stavby, jejímž nižším stupněm je dokumentace pro stavební povolení,“ uvedl Tal Grozner. Tyto podkladové materiály umožní inspektorovi odhalit případné neshody s reálnou výstavbou a usnadní pozdější reklamaci.
PŘED PŘEDÁNÍM BYTU
9. Přeměření bytu
Pozor na správnou výměru obytné plochy a její rozložení. Pokud rozměry nesedí, je možné uplatnit slevu podle ceníku za metr čtvereční. „Už ve smlouvě by mělo být uvedeno, o kolik se finální výměra může lišit. Pokud se jedná o víc než dvě procenta, požadujte finanční kompenzaci, rozdíl větší než pět procent už je zásadní nesrovnalost, pochybení stavby a důvod k odstoupení od smlouvy,“ poradil Tal Grozner.
10. Zkontrolujte hlučnost
U dokončeného bytu doporučují odborníci provést osobní testování akustiky. Pokud byt sousedí s dalším bytem, kupující si může vyžádat také jeho prohlídku a otestovat nejen hlasy a zvuky, ale také klapání podpatků a hlasitost tekoucí vody.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.