Tip pro letní grilování: sladkovodní ryby

Léto je období zaslíbené lehkým pokrmům, jako jsou saláty nebo ryby. Oblíbenou letní aktivitou pro mnoho Čechů se stává grilování a mimo tradičních steaků, krkoviček a klobás, stále častěji připravujeme i sladkovodní ryby. Nejlépe se na gril hodí pstruzi, siveni nebo kapři.

Právě po těchto sladkovodních rybách stoupá poptávka v letních měsících. Hlavní výhodou sladkovodních ryb je jejich lehká stravitelnost. Maso sladkovodních ryb je součástí potravy člověka od pravěkých dob a je jisté, že od chvíle, kdy si naši předkové počali upravovat svůj pokrm teplem, patřila upečená ryba mezi vybrané lahůdky. I dnes stojí za to, dopřát si výtečné maso sladkovodních ryb upravené žárem žhnoucích uhlíků či sálajících kamenů.

Víte, že …
… tradiční výrobek jihočeského rybníkářství, Třeboňský kapr, užívá evropskou známku Chráněné zeměpisné označení od roku 2007? Toto evropské značení umožňuje snadnější orientaci zákazníků v Evropě a bezesporu podtrhuje známou kvalitu jihočeských sladkovodních ryb.

… kapr není jen doménou jižních Čech
S rybníky a rybami si spojuje většina lidí jižní Čechy, zatímco jižní Morava vyvolává podvědomě spíše představu vinohradů. Možná vás tedy překvapí, že právě na jižní Moravě poblíž města Znojma se po staletí chová v rybnících Pohořelický kapr. Jeho kvalitu ovlivňuje především chov v téměř přirozených podmínkách. Živí se hlavně organismy a rostlinami, které se přirozeně v rybnících vyskytují, nejde tedy o průmyslový odchov. I to byl jeden z důvodů, proč Pohořelický kapr získal v roce 2007 evropské značení Chráněné označení původu.

RECEPTY na gril

Grilované filety z kapra marinované v limetové šťávě se šalvějí
Suroviny na kapra
4 ks filetů z kapra na kůži (600–800g), nasolíme a popepříme, přidáme limetovou šťávu, olivový olej

Postup:
Marinované filety (naloženy asi 4 hodiny), osušíme a ugrilujeme na rozpáleném grilu po obou stranách. Ihned servírujeme.

Pečené brambory v alobalu
4 brambory (větších rozměrů), 1 polévkovou lžíci másla, sůl, slanina nakrájená na nudličky, cibule nakrájená na plátky, ¼ chilli papričky.

Postup:
Do alobalu nakrájíme veškeré produkty. Zabalíme a ihned pečeme na grilu asi 15 min.

Kapr podle Maďara
Porce kapřího masa osolíme a pokapeme citronem. V misce si smícháme hrubě pokrájená půlkolečka cibule, proužky paprik a měsíčky rajčat spolu s plnotučnou hořčicí a lžící rajčatového protlaku. Vše trochu osolíme. Vzniklou směs vložíme na alobal, na ní poklademe porce kapra, navrch pak dáme, a to je důležité, trochu změklého másla namíchaného se sladkou paprikou. Na hotovou porci patří lžíce kysané smetany.

Sladkovodní ryba ze starého pekáče
Možná, že v době, kdy chceme více času trávit venku, užít si příjemné letní podvečery, vám příjemně zavoní domácky uzená sladkovodní ryba. Patří mezi nejlepší recepty na ryby. Můžete tak upravovat libovolné druhy.

Co budete potřebovat?
Starý dvoudílný pekáč, kovovou mřížku, ryby, sůl, snítky šalvěje a kopru, jalovec, bukové piliny a hrstku černého čaje.

Postup:
Porce nebo celé ryby důkladně nasolte včetně kůže a nechte v chladu proležet jednu nebo dvě hodinky. U ryb v celku je prořízněte podél páteře ke hřbetu tak, aby se lépe nasolily a pak udily. Před úpravou je položte na drátěnou mřížku, která se vloží do nějakého starého pekáče nebo kastrolu. Na ni pak skládejte sladkovodní ryby kůží navrch a pod ryby vložte snítky zelených bylinek, třeba šalvěj a stvoly kopru. Pod mřížku nasypte bukové piliny nebo jiné ze dřeva, které jsou vhodné k uzení. K hoblinám pak přidejte hrstku černého čaje a potlučené jalovčinky.
Následně je třeba starý pekáč či kastrol dobře zakrýt poklicí, druhým pekáčem nebo silnějším alobalem a potom už nastává čas samotné úpravy. Můžete pekáč položit na žhavé uhlíky v ohništi nebo na plotnu kamen či sporáku. Dále už jen sledujte, jak se z nádoby ozývá syčení. Podle čichu poznáte, zda se hobliny a piliny příliš nepálí. Štiplavý, bílý kouř je pohroma pro vaše dílo. Piliny je dobré také trochu navlhčit, aby se nepálily, ale opravdu jen doutnaly. Nejlepší způsob je, střídavě piliny zahřívat, a pak pekáč odstavit ze zdroje tepla. Podle velikosti porcí zvolte délku uzení. Nejméně však patnáct až dvacet minut. U pstruhů určitě půl hodiny. Důležitá je pozvolná mírná úprava. Po vyuzení nechte ryby chvilku vydechnout, a pak ještě teplé je servírujte s chlebem, případně lehkým salátem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.