Starožitníci poradí seniorům, jak se vyhnout podvodníkům

Případům, kdy se senioři nechají napálit při odkupu starožitností podvodníky, chce předcházet Asociace starožitníků ČR ve spolupráci s Nadací Taťány Kuchařové – Krása pomoci. Asociace na svých internetových stránkách www.asociace.com zprovoznila on-line poradnu, kde zájemci najdou základní informace o pravidlech obchodování se starožitnostmi a budou mít možnost vkládat vlastní dotazy. 

Poradna bude přístupná i z webových stránek www.krasapomoci.cz. Senioři – a nejen oni – se mohou přijít poradit také každou druhou středu v měsíci mezi 15. a 18. hodinou do Klubu starožitníků ve Valentinské ulici č. 7 v Praze na Starém Městě. Odborníci z asociace poskytnou bezplatné poradenství i během pravidelných veletrhů starožitností Antique.

Organizace si od vzájemné spolupráce slibují lepší informovanost seniorů o hodnotě starožitných předmětů, která povede k větší obezřetnosti při jejich prodeji.

„Starší lidé v důchodovém věku se při stěhování do menších bytů nebo domovů seniorů často zbavují starožitného nábytku i drobných starožitných předmětů, včetně šperků. Bohužel přibývají případy, kdy takové věci prodají podvodníkům za pakatel, anebo se jich dokonce zbaví zdarma, aniž by měli představu o jejich skutečné hodnotě. Chceme na toto nebezpečí upozornit a zvýšit povědomí o důvěryhodných způsobech prodeje starožitností,“ říká prezident Asociace starožitníků Ing. Jan Neumann. Ten zároveň upozorňuje, že seriózní obchodník vždy vyžaduje po prodávajícím průkaz totožnosti. „Živnostenský úřad pak evidenci vedenou starožitníkem poměrně přísně kontroluje.“
Jan Neumann také upřesňuje, k čemu poradenství slouží: „Lidé se na nás mohou obracet s obecnými dotazy, poslat fotografii nebo nám mohou donést konkrétní starožitnou věc ukázat. Rádi poradíme, stanovíme orientační cenu, případně odkážeme na další odborníky, s nimiž spolupracujeme. Obecně platí, že poctivý starožitník pomůže s oceněním i v případě, že majitel starožitnost neprodává. Samozřejmě jsme zvyklí brát do rukou i věci, které se nakonec ukážou být bezcenné. Což neznamená, že svým majitelům nemohou dál přinášet radost,“ dodává Neumann.
Spolupráce se starožitníky souvisí také s rozjezdem nového projektu obecně prospěšné společnosti Krása pomoci, která při nadaci funguje. Od 1. dubna je v pasáži Kotva otevřeno KONTAKTNÍ MÍSTO, v rámci kterého bude seniorům a jejich blízkým poskytováno poradenství v oblastech, které klienti řeší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.