S dietou nikdy skutečně nezhubnete

Většina žen je nespokojená se svou postavou. Nejčastější předsevzetí, které si dáváme, je, že zhubneme.  Tři kila, pět kilo, patnáct kilo....

Nejběžnějším způsobem, jak toho chceme dosáhnout, je dieta. Není se čemu divit. Diet jsou plné časopisy a internet, hovoří o nich kamarádky i celebrity. Bohužel jsou zároveň jedením z nejméně efektivních způsobů, jak zhubnout. Z dlouhodobého hlediska se pak stávají skutečnou "cestou do pekel".

Když si totiž rozkolísáte metabolismus opakovanými dietami (někdy stačí i jedna), skončíte s největší pravděpodobností s mnohem vyšší váhou, než jste začínala. Ze snahy zbavit se několika kilogramů se tak po nějakém čase může stát vyčerpávající zápas s obezitou.
Co tedy můžete dělat, když jste právě zjistila, že se nevejdete do plesových šatů z loňska, nebo když vás pohled do zrcadla naplňuje vztekem a lítostí? Dobrou zprávou je, že zhubnout rozhodně není nemožné. Musíte jen vědět jak na to. Základem je udržet si dobrou náladu a nestresovat se, nehladovět a hýbat se. Jak vidět, není to nic těžkého a navíc můžete při snižování váhy využít i „pomoc z přírody“ teda potraviny a bylinky, které vám hubnutí usnadní a urychlí ho.
Zjistěte, co skutečně jíte
Začněte tím, že si uděláte přehled o tom, co skutečně jíte. Jednoduše si po dobu jednoho týdne zapisujte všechno, co a kdy sníte a vypijete. Včetně uzobávání mezi jídly, dojídání po dětech nebo ochutnávání při vaření. Po týdnu si svůj seznam projděte. A rozlučte se s tučnými, sladkými, fastfoodovými jídly a také s bílým pečivem, alkoholem a limonádami. Zařaďte do jídelníčku bílé a rybí maso, celozrnné pečivo a těstoviny, zeleninu a ovoce (kromě hroznového vína). K pití máte dovolenou vodu bez bublin, zelený čaj, ovocné a bylinkové čaje.
Rozložte si správně jídla
Den vždy začněte snídaní, rozhodně nevynechávejte oběd a dopřejte si i lehkou večeři. Mezi těmito třemi hlavními jídly musí být dvě až tři svačiny. Máte strach, že s novým jídelníčkem budete mít hlad? Před ním vás spolehlivě ochrání vláknina. V lékárnách a drogeriích jí najdete hned několik druhů. Kromě toho že vás vláknina nasytí, pomůže vám dosáhnout lepšího trávení a pravidelného vyprazdňování. Velmi dobré jsou i ovocné moučky. Ty obsahují nejenom vlákninu, která vás zasytí, ale i vitaminy, které jsou k úspěšnému a zdravému snižování váhy nezbytně nutné. Například prášek z indického angreštu vám dodá dostatek vlákniny, vitaminu C, zharmonizuje trávení a přispěje k rychlejšímu odstraňování škodlivých látek z těla. A to je velmi důležité.
Když se začnete zdravěji stravovat a dodržovat pitný režim (2,5 až 3l tekutin denně) dojde ke zrychlení metabolismu. Na rozdíl od diet, které metabolismus zpomalují. Zbavování se škodlivin je velmi prospěšný proces, který je dobré podpořit. Když se z těla vyplaví toxické látky, budete se cítit lépe, zlepší se stav vaší pleti a vlasů budete mít mnohem více energie. Vyplavování škodlivin je ale zpočátku pro tělo náročné. I v tomto případě se ale můžete spolehnout na „přírodní pomocníky“. Šťáva z černé jeřabiny, již zmiňovaný indický angrešt nebo šťáva z aloe vera proces očisty urychlí a minimalizují jeho nepříjemné vedlejší projevy, jako jsou bolesti hlavy nebo únava. Samozřejmě za podmínky, že budete dostatečně pít.

Dbejte na dostatek pohybu
Dalším bodem programu je samozřejmě pohyb. Ten by měl být hlavně přiměřený. Nechtějte po sobě zázraky. Začněte zvolna, přiměřeně své kondici, třeba jen každodenní procházkou s občasným popoběhnutím.  Chcete chodit cvičit? Pokud jste delší dobu netrénovala, začněte něčím pomalejším, třeba jógou pro začátečníky nebo tai či. Když se budete hýbat, vaše tělo bude celkově lépe spalovat. První výsledky pravidelného pohybu na sobě pocítíte asi po třech týdnech a vyplatí se na ně počkat. Pocit, když snáze doběhnete autobus nebo vyšlápnete schody, je k nezaplacení. Nálada se vám ale při pohybu zlepší i proto, že se při něm uvolňují hormony dobré nálady. A ta je u snižování váhy hodně důležitá.
Hubněte s dobrou náladou
Ve stresu můžeme krátkodobě zhubnout proto, že zapomínáme jíst. Takové stresové hubnutí má ale stejné následky jako diety. Nakonec po něm přiberete víc, než jste shodila. Další pastí je, že jsme často zvyklí zahánět smutek a špatnou náladu jídlem. Proto je nutné hubnout s dobrou náladou. Což nemusí být úplně jednoduché, protože změny, byť k lepšímu mohou být pro psychiku zpočátku náročné. A jsme zase u pomoci z přírody. Čaj z meduňky nebo levandule příjemně uklidní, třezalkový působí přímo jako lehké antidepresivum. Zkusit můžete ale i „exotičtější pomoc“. Indická tradiční medicína, ajurvéda, zná byliny, které účinně snižují negativní dopady stresu na náš organismus. Patří mezi ně třeba himalájská bylina Ašvagandha, která navíc celkově posiluje organismus a zlepšuje naši obranyschopnost. Vychutnat si ji můžete ve formě ajurvédské kávy bez kofeinu.
Pokud změníte jídelníček, začnete se hýbat a budete pečovat o svou dobrou náladu, dočkáte se za tři týdny prvních viditelných a velmi povzbuzujících výsledků. Připadá vám to jako dlouhá doba? Proces zlepšování kondice a snižování váhy se samozřejmě dá trochu urychlit. Rozhodně ale zapomeňte na všechny chemické přípravky. Opět se spolehněte na přírodní pomocníky, kteří zrychlí spalování, zabrání ukládání tuků a dokáží ještě mnohem víc. Například již zmiňovaná ajurvéda pro usnadnění hubnutí předepisuje himalájskou bylinu garcinii cambogia. Ta snižuje nadměrnou chuť k jídlu a brání v ukládání tuků v těle. U nás je k sehnání instantní kávovina s himalájskou bylinou garcinia.
Hubnutí nesmí být utrpení. Když zdravě změníte životní styl, budou ztracená kila pouze jednou z řady příjemných změn, které na sobě brzo pocítíte. Tak se nebojte a jděte do toho. Není to nic, co byste nezvládla a když ještě přidáte přírodní pomoc, půjde to ještě rychleji a lépe.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.