Každý třetí člověk platí mobilem, nejčastěji za jízdné ve veřejné dopravě, ukázal průzkum MasterCard

Jak ukázal průzkum společnosti MasterCard, jedničky v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách, o možnosti placení prostřednictvím mobilního telefonu ví 92 % lidí a každý třetí ho k tomuto účelu také aktivně používá.

Nejoblíbenější je zejména úhrada jízdného ve veřejné dopravě. Mobilem za něj už někdy platilo 43 % uživatelů mobilních telefonů, kteří jsou zvyklí jejich prostřednictvím provádět finanční operace.


Průzkum MasterIndex se zaměřoval na využívání mobilních telefonů a jejich aplikací pro finanční transakce. Z odpovědí vyplynulo, že převážná většina respondentů ví o  možnostech placení mobilním telefonem, a 29 % ho pro tento účel využívá alespoň příležitostně. Nejčastěji platí mobilním zařízením především lidé s příjmy nad 20 tisíc korun, z této skupiny takto platí 19 % lidí zcela běžně. V popularitě jasně vede placení jízdného ve veřejné dopravě, ale velký podíl mobilních plateb také tvoří úhrady za nákupy přes internet, účty za telefon nebo za energie, které využívá přibližně čtvrtina dotazovaných.

Výsledky průzkumu MasterIndex také ukázaly, jak se Češi staví k používání aplikací ve svých mobilních zařízeních. Informace o aplikacích získává 81 % lidí s aktivním přístupem k instalaci nových doplňků pro své telefony z internetu, 48 % dá na doporučení svých přátel a 33 % přímo z App store. Většina Čechů používá aplikace pro pořizování fotografií, kontakt na sociálních sítích a hraní her. Finanční aplikace nejčastěji používá 13 % dotazovaných.
„Lidé dnes mají řadu možností, jak zaplatit mobilním telefonem. Mimo plateb pomocí SMS existuje již řada moderních metod, jak platit prostřednictvím mobilu. Je to například platební aplikace MasterCard Mobile, kam si svojí kartu nahrajete a můžete pak pohodlně platit třeba v eShopech. Další možností je technologie NFC, kdy se mobilní telefon „změní“ v platební kartu a pouhým přiložením k terminálu u obchodníka zaplatíte,“ říká Richard Walitza, ředitel pro rozvoj mobilních plateb a inovací MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko.

MasterCard Mobile/peněženka v mobilu
Aplikace MasterCard Mobile umožňuje nahrát do mobilního telefonu všechny platební karty bez ohledu na vydávající banku a pak tento telefon využívat k placení. MasterCard Mobile má široké uplatnění a umožňuje placení na internetu, přímo v mobilních aplikacích, dárcovské platby a plánuje se dostat i do kamenných obchodů. Při platbě na internetu uživatel při výběru platby prostřednictvím MasterCard Mobile jen naskenuje zobrazený QR kód a potvrdí platbu. Aplikace ke stažení zdarma v Google Play a App Store, pro velký zájem bude brzy doplněna i aplikace pro Windows Phone 8.

NFC platby pro chytré telefony
Technologie NFC umožňuje chytrým mobilním telefonům bezdrátově komunikovat přímo s platebními terminály. Platbu uživatel provede přiblížením telefonu s nahranou platební kartou. Platební kartu lze nejen vzdáleně nahrávat na NFC SIM kartu ale také spravovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.