Novinka v léčbě diabetu, která šetří ledviny

Diabetes mellitus 2. typu je nejčastější metabolickou chorobou, se kterou jen u nás bojuje přibližně 861 tisíc lidí. Tato nemoc dokáže zabíjet sama o sobě (jen za rok 2012 na ni celosvětově zemřelo 1,5 milionu lidí), ale často vede i k dalším zdravotním komplikacím: slepotě, amputaci končetin, potížím se srdcem a cévami nebo selhání ledvin. Již v loňském roce byl představen diabetický lék zároveň snižující kardiovaskulární rizika. A diabetikům se nyní blýská na ještě lepší časy. Odborníci totiž přišli s novinkou, která řeší další komplikaci cukrovky: dokáže oddálit selhání ledvin.

Diabetičtí pacienti jsou kromě infarktu, mozkové příhody nebo potíží s cévami ohroženi také selháním ledvin. Tato onemocnění jsou velmi často provázána. Při poklesu funkce ledvin se zvyšuje kardiovaskulární riziko, a naopak zpomalení vývoje onemocnění ledvin znamená i snížení rizika pro srdce a cévy.

Nová léčebná kombinace (nejen) pro zdravější ledviny

„Pacientům s cukrovkou k dlouhodobému udržení správné hladiny glukózy v krvi často nestačí jeden lék. To pak vyvolává potřebu užívat několik přípravků. U nové léčby jde o kombinaci dvou účinných látek s různým mechanismem účinku – empagliflozinu a metforminu – v jediném přípravku,“ říká Prof. MUDr. Terezie Pelikánová, předsedkyně České diabetologické společnosti. Hlavní mise léčiva je jasná: pomoci diabetikům dosáhnout požadovaných hodnot glukózy v krvi ve velmi pohodlné formě, jakou lék s doporučeným dávkováním 2× denně jedna tabletka určená ke spolknutí určitě je.

Tato kombinovaná léčba přináší pacientovi hned několik výhod

• snižuje hmotnost,
• snižuje glykovaný hemoglobin (stanovení jeho hladiny umožňuje posoudit dlouhodobou kompenzaci cukrovky, navíc umožňuje zhodnotit riziko rozvoje komplikací nemoci),
• snižuje riziko smrti z kardiovaskulárních příčin o 38 %,
• snižuje riziko hospitalizací pro srdeční selhání o 35 %,
• snižuje riziko smrti z jakýchkoli příčin o 32 %,
• snižuje riziko postižení ledvin o 39 %.
Empagliflozin je tak jediným antidiabetikem, které zabraňuje progresi postižení ledvin, snižuje úmrtnost z kardiovaskulárních příčin, celkovou úmrtnost a srdeční selhání. Diabetik má pod kontrolou nejen nemoc samotnou, empagliflozin mu může pomoci prodloužit a zkvalitnit život a předejít komplikacím samotné choroby.

Cukrovka jako celosvětová epidemie

Celosvětové číslo počtu lidí s cukrovkou šplhá podle údajů Světové zdravotnické organizace ke 422 milionům a každým rokem se počet těchto pacientů zvyšuje. V roce 2040 odborníci očekávají až 642 milionů nemocných. Prognóza pacientů s diabetem přitom není dobrá: oproti zdravé populaci mají 2× vyšší riziko úmrtí v důsledku kardiovaskulárních příčin, navíc si kvůli své nemoci zkracují život v průměru o několik let a život jim komplikují další zdravotní potíže. „Podobně jako v ostatních zemích evropského kontinentu je v České republice zaznamenán postupný nárůst diabetu. Během roku 2013 byl v ČR diabetes nově zjištěn u 72,6 tisíc pacientů,“ vysvětluje Prof. MUDr. Terezie Pelikánová.

Nové doporučené postupy pro léčbu cukrovky

Česká republika se aktivně zapojuje do boje proti diabetu. Česká diabetologická společnost letos vydala nový doporučený postup péče o diabetes mellitus 2. typu, jehož cílem je:
• prodloužení a zkvalitnění života nemocných s diabetem,
• snížení celkové úmrtnosti, zejména té, která souvisí s kardiovaskulárními komplikacemi a nádory,
• dlouhodobé udržení metabolické kompenzace,
• zpomalení vzniku a rozvoje chronických mikrovaskulárních komplikací diabetu (nemoci ledvin, očí a poškození nervů v důsledku diabetu),
• minimalizace akutních komplikací (hypo- a hyperglykémie).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.