Červený poklad aneb Jahody hlavní hvězdou našich kuchyní

Jahody jsou bezesporu jedním z nejvíce očekávaných letních plodů. Jejich sladká chuť a šťavnatá textura si nás podmanily. Když přijde sezóna jahod, stává se tento červený poklad hlavní hvězdou našich kuchyní. Voňavé a šťavnaté jahody jako ze zahrádky si můžete nakoupit v PENNY nebo vyrazit s dětma na samosběr.


Výlety na jahodové farmy nejsou jen možností, jak si přinést domů čerstvé a chutné plody, ale také příležitostí strávit čas s rodinou a přáteli. Samosběr umožňuje vychutnat si čerstvé jahody přímo z keříků a zároveň podporovat místní farmáře. Děti milují běhat mezi řádky jahod a hledat ty nejčervenější a nejzralejší plody. Pro dospělé je to zase skvělý způsob, jak se na chvíli odpojit od každodenního shonu a užít si chvíle na čerstvém vzduchu.
Jahody jsou nejen lahodné, ale také velmi zdravé. Obsahují vysoké množství vitamínu C, který posiluje imunitní systém, a také jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Jahody mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což je činí ideálním ovocem pro ty, kteří si chtějí udržet svou ideální váhu. Navíc obsahují kyselinu listovou, která je důležitá pro těhotné ženy, a mangan, který je nezbytný pro zdraví kostí. Ale pozor, jahody mohou vyvolat také alergickou reakci, především u malých dětí.
Sladká odměna pro všechny
Jahody jsou oblíbené jak mezi dětmi, tak mezi dospělými. Pro děti jsou skvělou alternativou ke sladkostem plným cukru a umělých přísad. Mohou je jíst samotné, přidávat do jogurtů, nebo z nich připravit osvěžující smoothie. Pro dospělé jsou jahody ideální součástí snídaně, salátů či jako fit svačina během dne. Možnosti, co lze z jahod připravit, jsou téměř nekonečné. Inspirujte se našimi recepty. Připravte si jahodové menu hezky česky.
Jahody můžete například přidat do salátu s rukolou, kozím sýrem a balzamikovou redukcí, nebo je použijte jako přísadu do domácích limonád a koktejlů. Jahody jsou také vynikající na výrobu domácích džemů a marmelád, které vás svou chutí potěší i během zimních měsíců. A jestli nemáte odvahu ani čas, pouštět se do výroby jahodové marmelády, vyzkoušejte extra speciální jahodový džem Karlova Koruna, který lze exkluzivně zakoupit v síti prodejen PENNY. Je skvělý nejen do dortů, ale také do jogurtů nebo jednoduše na rohlík s máslem.
Sezóna jahod je zkrátka časem radosti a kulinářské inspirace. Zařaďte jahody do svého jídelníčku a vychutnejte si tento úžasný dar přírody.
PRODUKTOVÝ TIP:
Džem Karlova Koruna jahodový, 450 g, cena 47,90 Kč.

Jahodová zmrzlina
12 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 10 MINUT | MRAZENÍ: 5 HODIN
INGREDIENCE:
500 ml smetany ke šlehání Boni
390 g slazeného kondenzovaného mléka
220 g jahodového džemu Karlova Koruna
150 g čerstvých jahod, rozmačkaných
Ve velké míse vyšlehejte dotuha smetanu. V jiné míse smíchejte kondenzované mléko a jahodový džem a do této směsi vpravte šlehačku. Tekutou zmrzlinu nalijte do formy 22 × 12 cm nebo jakékoli nádoby, která se hodí do mrazáku a jde uzavřít. Nádobu s víčkem nechte v mrazáku 4–5 hodin do ztuhnutí. Po 2 hodinách do směsi přidejte čerstvé jahody a jemně promíchejte. Podávejte zmrzlinovým dávkovačem nebo si pomozte menším hrnečkem.

Francouzský toust s jahodovým krémem
4 PORCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT | OPÉKÁNÍ: 10 MINUT
INGREDIENCE:
220 g čerstvého smetanového sýru, pokojové teploty
80 g jahodového džemu Karlova Koruna
1⁄2 lžičky citronové kůry, nastrouhané
2 vejce
80 ml mléka
špetka soli
1⁄2 lžičky vanilkového cukru
15 g másla
8 plátků bílého toustového chleba
kukuřičná strouhanka na obalení
120 g jahod, očištěných a nakrájených na plátky
javorový sirup k podávání
Smíchejte změklý smetanový sýr, jahodový džem a citronovou kůru.
V míse s plochým dnem důkladně prošlehejte vejce, mléko, sůl a cukr. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo. Polovinu plátků chleba potřete jahodovou směsí, přiklopte zbylými chlebovými plátky. Naplněné chleby obalte ve vaječné směsi a ve strouhance a opečte z obou stran dozlatova na másle. Rozkrojte na půl, položte na servírovací talíř a ozdobte plátky jahod. Podávejte s javorovým sirupem.

Nepečený jahodový koláč
8 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 15 MINUT | CHLAZENÍ: 1–3 HODINY
500 ml smetany ke šlehání Boni
100 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
150 g jahodového džemu Karlova Koruna
200 g máslových sušenek PENNY
450 g jahod, očištěných a nakrájených na tenké plátky
Ve velké míse smíchejte smetanu s oběma cukry a vyšlehejte tuhou šlehačku. Do šlehačky opatrně zapracujete jahodový džem a odložte stranou. Na dno obdélníkové formy 20 × 20 cm rozetřete tenkou vrstvu šlehačky, na ni rozložte vrstvu sušenek. Pokračujte vrstvou šlehačky, nakrájenými jahodami a sušenkami. Vrstvy ještě jednou nebo dvakrát zopakujte, zakončete šlehačkou s jahodami. Přikryjte a dejte do chladu na 1 hodinu, aby byl koláč pevný, nebo na 3 hodiny, kdy bude měkčí a vláčnější.

Ricottové noky s jahodami

4 PORCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT | VAŘENÍ: 10 MINUT
INGREDIENCE:
500 g ricotty SAN FABIO
80 g másla, změklého + na prolití nočků
2 vejce KARLOVA KORUNA
kůra z 1 citronu, nastrouhaná najemno
250–300 g polohrubé mouky KARLOVA KORUNA
NA OMÁČKU:
200 g zakysané smetany BONI
250 g jahod
2 lžíce krupicového cukru KARLOVA KORUNA
Prošlehejte ve větší míse ricottu, máslo, vejce a citronovou kůru. Postupně přisypávejte mouku a vypracujte řídké těsto. Vykrajujte z něho lžící nočky, vhazujte je do vařící vody, po 10 minutách je vylovte děrovanou naběračkou do misky. Nočky pokapejte rozpuštěným máslem. Do hlubokých talířů rozdělte zakysanou smetanu, přelijte jahodami rozmačkanými s cukrem, přidejte nočky a podávejte. Můžete navíc ozdobit lístky máty a poprášit moučkovým cukrem.

Jahodovo-jogurtové panna cotty
6 PORCÍ
PŘÍPRAVA: 20 MINUT
CHLAZENÍ: 3 HODINY

INGREDIENCE:
2 lžíce vlažné vody
2 lžičky práškové želatiny
420 g bílého jogurtu řeckého typu, pokojové teploty
250 g jahod, nakrájených
2 sáčky vanilkového cukru Karlova Koruna
60 ml javorového sirupu
250 ml mléka
další jahody, jogurt a javorový sirup k podávání

Nechte ve vlažné vodě 5 minut nabobtnat želatinu. Jogurt, jahody, vanilkový cukr a javorový sirup rozmixujte dohladka. Mléko zahřejte těsně pod bod varu, sundejte z plotýnky, přidejte želatinu a minutu šlehejte dohladka. Nechte 5 minut zchladnout. Mléko se želatinou za stálého míchání postupně vlijte do jahodové směsi. Rozdělte do sklenek a nechte 2–3 hodiny chladit a tuhnout v lednici. Před podáváním ozdobte panna cottu jahodami, kopečkem jogurtu a trochou javorového sirupu.

Eton mess
6 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 25 MINUT | PEČENÍ: 1 HODINA 15 MINUT
INGREDIENCE:
2 bílky
120 g krupicového cukru Karlova Koruna
500 g jahod, očištěných a nakrájených nahrubo
450 ml smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
Předehřejte troubu na 120 °C a plech vyložte pečicím papírem. Vyšlehejte bílky skoro dotuha a postupně přidávejte cukr. Ze sněhu dělejte pomocí lžíce hromádky na připravený plech. Pusinky můžete také na plech nastříkat cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou. Pečte je 1–11⁄4 hodiny, až jsou pusinky upečené a jdou zlehka sloupnout z papíru. Třetinu jahod rozmačkejte na pyré, zbytek nakrájejte na menší kousky. Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem.
Pusinky rozlámejte na kousky – trochu si nechte na ozdobu – a smíchejte je s nakrájenými i rozmačkanými jahodami a šlehačkou. Rozdělte do skleniček a posypte zbylými pusinkami.

Jahodové tiramisu s bílou čokoládou
15 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 30 MINUT | CHLAZENÍ: 2 HODINY
INGREDIENCE:
110 g moučkového cukru Karlova Koruna
1 sáček vanilkového cukru
250 g mascarpone
220 g čerstvého smetanového sýru
480 ml smetany ke šlehání
160 g cukrářských piškotů
160 ml pomerančové šťávy
350 g jahod, nakrájených na plátky
2 hrsti bílé čokolády, nastrouhané nahrubo

Ušlehejte oba cukry s mascarpone a čerstvým sýrem, přilijte smetanu a vyšlehejte dotuha.
Na dno skleněné nádoby rozložte cukrářské piškoty a pokapejte je pomerančovou šťávou. Rozetřete na ně směs s mascarpone a naskládejte jahody. Vrstvy zopakujte. Navrchu budou jahody ozdobené bílou čokoládou. Dejte na 2 hodiny chladit do lednice.

Jahodový koláč s drobenkou
1 PLECH | PŘÍPRAVA: 15 MINUT + KYNUTÍ | PEČENÍ: 20 MINUT
NA TĚSTO:
500 g polohrubé mouky Karlova Koruna
250 ml mléka, vlažného
80 g krupicového cukru
25 g čerstvého droždí
2 žloutky
80 g másla + na vymazání
kůra z 1 biocitronu,nastrouhaná najemno
1 lžička soli
1 vejce na potření
NA NÁPLŇ:
250 g tučného tvarohu ve fólii
1 vejce
50 g krupicového cukru
500 g jahod, rozpůlených
NA DROBENKU:
50 g másla
70 g hrubé mouky
50 g krupicového cukru
mandlové plátky na posypání
Prosejte polohrubou mouku do mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přidejte polovinu cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, máslo, zbývající cukr, citronovou kůru, sůl a postupně i zbývající vlažné mléko. Zpracuje do hladkého těsta a nechte ho na teplém místě vykynout. Předehřejte troubu na 170 °C. Plech vymažte máslem a těsto vymačkejte po celé ploše, okraje nechte vyšší. Vymíchejte tvaroh, vejce a cukr dohladka a rozetřete ho na těs- to. Poklaďte ho jahodami.
Na drobenku poprašte máslo hrubou moukou a posypte cukrem a rukama rychle zpracujte. Drobenkou pak posypte jahody a na ni na sypte mandlové plátky. Okraje koláče potřete prošlehaným vejcem a pečte 20 minut dozlatova.