Ačkoliv se o tom tolik neví, jsou zinek a selen pro náš organismus významné prvky. Oba v lidském těle podporují celou řadu funkcí a mají blahodárný vliv nejen na jeho obranyschopnost.
Když přijde řeč na stravování, obrací se pozornost zejména na obsah bílkovin či tuků a sacharidů ve stravě. Neměli bychom však opomenout důležitost prvků zinek a selen, které se podílejí na zásadních funkcích našeho těla. Základem pro jejich dostatek je vyvážená pestrá strava. Podle místních studií však jak zinku, tak selenu nepřijímáme dostatek. Na výskyt onemocnění má přitom často vliv právě nedostatek jednotlivých prvků.
Zinek – nezbytná součást enzymů v lidském těle
Zinek je významný kovový prvek, který je součástí více než 300 enzymů v našem těle. Dostatečné množství zinku potřebujeme nejen pro tělesný růst a vývoj, ale je zásadní i pro náš imunitní systém či reprodukci. Jedná se o nezbytný prvek s velkým vlivem na naši kůži, kosti i vlasy. Jeho denní referenční hodnota je 10 mg. Evropský úřad pro bezpečnost potravin však stanovil i horní tolerovatelnou hranici pro příjem zinku na 25 mg denně. Jeho dlouhodobý nadměrný příjem totiž může vést k následnému deficitu mědi a železa; takové případy ale nejsou obvyklé. Podle Studie individuální́ spotřeby potravin je však mnohem častější nedostatek zinku, který se objevil u všech žen nad 17 let a u starších mužů nad 60 let. Největší nedostatek zinku byl ovšem zjištěn u žen mezi 15 a 17 lety, a to u celých 94 %. Podle studie, která se zabývala analýzou školních obědů v ČR pro děti od 7 do 10 let, byl obsah zinku i selenu ve stravě dostačující.
Z jakých potravin získáme dostatek zinku?
Jeho nejvyšší koncentrace je ve vepřových játrech, hovězím mase, ale i v sóji a sójových výrobcích, jako je například tofu či tempeh. Obsahují ho také tvrdé sýry, vlašské ořechy, celozrnné obiloviny, vejce či mléčné výrobky. Bohatým zdrojem zinku jsou rovněž ryby a mořské plody, ale ty v České republice konzumujeme obecně v malém množství. „Zinek můžete doplnit i pomocí doplňků stravy. Maximální přípustné množství je 15 miligramů v denní doporučované dávce. Množství obsaženého zinku najdete na obalu příslušného doplňku stravy. Je však důležité zmínit, že nejlepší je kombinace s opravdu pestrou stravou a nemělo by se jednat o její náhradu,“ vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny.
Selen – antioxidační polokov
Jeden z nejcennějších prvků pro náš organismus je antioxidantní polokov selen. Jeho největší množství najdeme ve vnitřnostech, mléce, ořechách, ale i v droždí či kukuřici, citrusových plodech, avokádu nebo celozrnných obilovinách. Selen můžete také doplnit vhodnými doplňky stravy. Velké množství selenu je obsaženo též v půdě. Bohužel v evropském prostředí je v dnešní době již obsah selenu v půdě velmi nízký, což se následně projevuje na jeho množství v jednotlivých rostlinách a jejich plodech, ale i ve zvířecích krmivech. Není tedy překvapivé, že příjem selenu v celé populaci je podle studií nízký. Zejména se to ovšem týká žen napříč věkovými kategoriemi. Více než 60 % žen má oproti doporučené denní dávce 55 μg nedostatek selenu. „Tento významný prvek má přitom v našem organismu celou řadu funkcí. Podílí se například na obranyschopnosti, na činnosti štítné žlázy, jater, na kvalitě naší kůže, pomáhá zajišťovat správný růst a reprodukční funkce. Jeho nedostatek může mít za následek onemocnění srdce, neplodnost, šedý zákal či otoky kloubů,“ vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý a doplňuje: „Pokud máte dostatek selenu, pozitivně tím ovlivňujete mimo jiné i rychlost hojení ran a oparů, regeneraci svalů po sportu a jiné fyzické zátěži, pomáháte vašemu tělu bojovat s virovými nemocemi a likvidovat nebezpečné látky.“
Marta Molínová