Jak pečovat o pokožku v zimních měsících

Péče o pokožku v každém ročním období má svoje pravidla. V létě si užíváme jednoduššího líčení, protože opálená pokožka sama o sobě působí zdravě a přitažlivě. V zimních měsících se péče o pleť liší, zvlášť pokud teplota klesá hluboko pod bod mrazu.

Hluboký mráz se většinou vyznačuje nízkou vlhkostí vzduchu, a tak při pobytu venku dochází k rychlé dehydrataci tzv. vymrznutí vody z pokožky. Pokud se k mrazu přidá velký vítr, možnost dehydratace a poškození pokožky se ještě zvyšuje. Při velmi nízkých teplotách se v kůži stahují drobné krevní kapiláry. Cílem tohoto fyziologického procesu je udržet teplotu těla a ochránit před zimou vnitřní orgány, které jsou pro život nezbytné. Díky tomu se v okrajových částech těla snižuje teplota. Poznáme to snadno, zebou nás prsty na rukou i na nohou, studí nás nos. V pokožce vázne odpovídající prokrvení, zásobování kyslíkem a výživnými látkami. Pleť je bledá a méně citlivá, v extrémních případech můžeme mít dokonce pocit, že se nám hůře artikuluje.

Při hlubokých mrazech a dlouhodobějším setrvání v mrazivém vzduchu se mohou v pokožce tvořit ledové krystalky, které pokožku poškozují a mohou vést až k omrzlinám. Proto při dovolené na horách musíme délku pobytu venku, pokud je velký mráz, hodně zvažovat. Při odpovídající kosmetické péči a samozřejmě vhodném oblečení snášíme teplotu do – 10 °C bez většího rizika přibližně 1 hodinu. Děti, nebo dospělí se zdravotním omezením (onemocnění srdce, astma…) by se však měli pohybovat venku pouze nezbytně nutnou dobu a při ještě hlubších mrazech ven vůbec nevycházet.

Pokožce v zimě nesvědčí ani prudké změny teplot, ke kterým dochází při vstupu do místnosti z venku a naopak. Rozdíl je mnohdy téměř 30 °C, a to je pro pokožku velmi traumatizující. Dochází k náhlé vazokonstrikci (stažení) či vazodilataci (rozšíření) drobných cév, což může vést k jejich trvalému poškození. Kůže na tyto náhlé změny často reaguje svěděním, šupěním a olupováním, mohou vznikat různé ekzémy. Prudké změny teplot nesvědčí pokožce, která je hypersenzitivní, nebo je postižena atopickým ekzémem či rozaceou. Vždy bychom měli dbát na to, aby změna teploty byla pozvolná.

Opatrnost je na místě i v případě mrazivého slunečného dne. Díky nízké teplotě nevnímáme sluneční paprsky tak intenzivně jako v létě, a tak zvláště ve vyšších polohách může dojít ke spálení pokožky. Poškození pleti sluncem a mrazem je pak velmi problematické a může vést k nenapravitelným změnám v kůži.

A jak tedy poškození pokožky v zimně zabránit?

„V zimních měsících, kdy rtuť teploměru klesá hluboko pod bod mrazu, by měla být péče intenzivnější. Je důležité soustředit se na udržení kvalitního hydrolipidového filmu na povrchu pokožky. To je první ochranná bariéra proti poškození před nepříznivými povětrnostními vlivy, hlavně před větrem a hlubokým mrazem,“ říká Alena Kimlová, hlavní kosmetička GERnétic. Na pleť je nutné používat hutnější krémy nejen při večerní péči, ale i během dne. Noční krémy by měly mít kvalitní regenerační složku, která pomůže udržet pleť v dobré kondici, denní krémy polomastnou texturu. Je nutné, aby se na pokožce vytvořila tenká tuková vrstva, která bude pokožku ochraňovat zvenku, ale i zevnitř. Obohatí lipidovou složku hydrolipidového filmu, posílí kožní bariéru a zabrání rychlému odpařování vody z povrchových vrstev kůže. Zároveň bude chránit jemné kapiláry, dodá výživné látky, zvláční je a zamezí jejich poškození. „Jestliže se pohybujeme venku delší dobu, je důležité během dne ošetření krémem pravidelně opakovat. Především pokud máme hodně suchou pleť,“ upozorňuje Alena Kimlová, hlavní kosmetička GERnétic. „A jestliže je slunečný den, používáme přípravky s UV filtrem,“ dodává Alena Kimlová.

Nezapomínejte také na pravidelné ošetření rtů. Pokožka rtů neobsahuje mazové žlázy, je mnohem tenčí a křehčí, a tak dochází k rychlejšímu vysušení. Pocit suchých rtů nás většinou nutí zvlhčovat je jazykem, ale to má za následek další vysušování, které vede k nepříjemným trhlinkám a olupování. Proto průběžné promašťování rtů je nesmírně důležité.

„Po příchodu domů pokožku dobře očistěte, naneste včetně rtů tenkou vrstvu regeneračního krému a nechte alespoň 10 minut volně vstřebávat. V ideálním případě je pak vhodné aplikovat na 15-20 minut hydratační masku. Po jejím odstranění ošetřit pokožku ještě jednou regeneračním krémem. Samozřejmě, že k péči můžete přidat ještě další produkty. Zvláště vhodná jsou hydratační séra,“ radí Alena Kimlová, hlavní kosmetička GERnétic.

Zdroj: Kosmetika GERnétic, www.gernetic.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.