Nejen, že jablka skvěle chutnají, ale také jsou velmi variabilní, v kuchyni se dají využít na mnoho způsobů. Je ale třeba si dát pozor, po jaké odrůdě sáhnete.
Například oblíbený štrúdl vyžaduje jablka se specifickými vlastnostmi. Podobně je tomu také s výdrží, některé plody uchováte od podzimu až do léta, jiné je třeba spotřebovat rychleji. Nehledě na to, k jakému účelu jablka hodláte využít, sáhnout byste měli vždy především po kvalitním ovoci.
Co dát do štrúdlu?
Pro přípravu tradičního rakouského dezertu, který v tuzemsku téměř zdomácněl, se nejlépe hodí šťavnatá sladkokyselá jablka. Chybu neuděláte, pokud zvolíte odrůdu Jonagold, která se vyznačuje zelenožlutou či červenou barvou. Její výrazné aroma vám při pečení provoní celou kuchyň. Plody lze využít také pro výrobu domácího džusu, perfektně se totiž hodí také pro odšťavnění.
A další dezerty?
Štrúdlu už jste přejedení? Vyzkoušejte méně tradiční sladké varianty, například francouzský obrácený koláč Tarte Tatin. Pro jeho přípravu sáhněte po typu Golden Delicious. Žluto-zelené šťavnaté plody patří mezi nejvyhledávanější.
Moštování
Lahodný oblíbený džus vyžaduje především voňavá jablka starších odrůd. Plody by měly být dostatečně zralé, ale ne přezrálé či moučné. Vhodné jsou kyselejší typy. Volit můžete například Matčino či mix několika druhů.
Co lze uskladnit?
Uchovávejte vždy pouze nepoškozené plody na čistém místě s malou vlhkostí, kde máte možnost pravidelně větrat. Do Vánoc na takovém místě přečká sladká česká odrůda Šampion, při delším skladování ale začíná moučnatět. Výdrž má také typ Rubín s malinko tužší, ale šťavnatou slupkou. Nejvíce si na těchto jablkách pochutnáte od října do ledna. Zelenožluté plody překryté červenou barvou se silnou slupkou, bílou dužinou a sladkou chutí. Tak by se dala charakterizovat odrůda Idared, která je konzumně zralá v prosinci a při vhodném skladování vydrží dokonce až do června.
A ještě důležitá poznámka na konec. Vyzkoušejte bio jablka z ekologické produkce, která zrají bez přídavků umělých hnojiv či preventivních chemických postřiků. Bio jablko také například nebude mít voskově lesklou slupku, protože tato chemická úprava v ekologickém zemědělství není povolená. Ovoce a zelenina v bio kvalitě sice někdy nedosahuje požadovaného perfektního, až „umělého“ vzhledu, za to se ale může pyšnit přirozenou plnou chutí a vůní. Pro bio jablka můžete vyrazit na farmu, ale seženete je i na pultech obchodů pod logem biolistu či biozebry.
Marta Molínová