Právě nyní dozrává to nejšťavnatější ovoce - ideální pro přípravu delikátních svěžích dezertů, jak je pro vás připravila společnost Vitana. Vyzkoušejte kromě klasického citrónového koláče s jahodami, rybízových košíčků i nadýchaný dort Pavlova.
RECEPTY:
Citrónový koláč s jahodami
Křehké máslové těsto, citronová náplň a šťavnaté jahody. Zkrátka recept, se kterým nešlápnete vedle.
Ingredience
- Těsto na koláč
230 g hladké mouky - 75 g cukru moučky
- 1 Vanilkový cukr
- 150 g másla
- 1 vejce
- ½ balení Kypřicího prášku s vinným kamenem
Citrónová náplň
- 100 g másla
- 125 ml citronové šťávy (šťáva ze 2 citrónů)
- 2 vejce
- 250 g mascarpone
- 1 lžička Citronové kůry
- 1 ks Citrónového cukru
- 150 g cukru moučky
- 1 lžíce bramborového škrobu
Šlehačková náplň
- 250 ml smetany 33%
- 1 Ztužovač šlehačky
- 30 g cukru moučky
Do mísy prosejte hladkou mouku s kypřicím práškem. Do jiné mísy prosejte cukr moučku, přidejte vanilkový cukr, povolené máslo a vejce. Do utřeného másla s cukrem krátce zapracujte mouku s kypřicím práškem. Pevné těsto zabalte do fólie a nechte odležet nejméně hodinu v lednici. Odleželé těsto rozválejte a vložte do nízké formy o průměru 32 cm.
Na krém vyšlehejte máslo s cukrem a citrónovou kůrou. Do vyšlehaného másla postupně zašlehejte vejce. Nakonec ručně přimíchejte mascarpone, bramborový škrob a citrónovou šťávu. Náplň nalijte na těsto a pečte při 160 °C 45 minut.
Nakonec smíchejte smetanu se ztužovačem šlehačky a vyšlehejte do tuhého krému. Před došleháním doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Šlehačkovou náplň navrstvěte na koláč, dozdobte jahodami a kůrou z citrónů.
Dort Pavlova
Populární recept ze šlehaných bílků, zdobený šlehačkou a ovocem. Vyzkoušejte dort, jehož vzhled je inspirovaný načechranou baletní sukní slavné ruské baleríny.
Ingredience (12 porcí)
- 6 bílků
- 150 g cukru krupice
- 3 lžičky bramborového škrobu
- ½ lžičky citrónové šťávy
- 1 Vanilkový cukr
- 250 ml smetany 33%
- 1 Vanilkový cukr
- 1 Ztužovač šlehačky
V míse vyšlehejte bílky s cukrem krupicí, citrónovou šťávou a vanilkovým cukrem do pevného sněhu. Sníh naneste na plech s pečícím papírem. Uprostřed vytvořte asi 1 cm hluboký důlek a pečte při 120 °C asi 2 hodiny. Pokud bude hmota žloutnou, snižte teplotu na 110 °C. V zavřené troubě nechte dort úplně vychladnout.
Tip: Aby se bílky lépe šlehaly, vymažte mísu octem.
Nakonec vyšlehejte smetanu s cukrem a ztužovačem šlehačky do pevného krému. Krém naneste do prohlubně na upečeném dortu a ozdobte ovocem.
Košíčky s rybízem
Sladké jednohubky ze sezónního ovoce si zamilujete. Příprava ovocných košíčků je sice o něco pracnější, ale výsledek stojí za to: s korálky červeného rybízu vypadají nádherně – a chutnají ještě lépe.
Ingredience (12 ks)
Těsto na košíčky
- 150 g jemně mleté pšeničné celozrnné mouky
- 50 g cukru moučky
- 1 Cukr s rumovou příchutí
- 100 g másla
- 1 vejce
- 200 g červeného rybízu
- Tvarohová náplň
250 g tučného tvarohu
1 Cukr s rumovou příchutí
1 Vanilkový cukr
1 vejce
Propracujte povolené máslo, vejce a cukr. Nakonec vpracujte mouku. Těsto si rozválejte a vykrajujte velká kolečka. Do každého papírového košíčku vložte kolečko z těsta.
Připravte si tvarohovou náplň, kterou rozdělíte do košíčků. Můžete využít i formu na muffiny. Tvaroh překryjte vrstvou čerstvého ovoce. Pečte 25 minut na 170 °C. Okraje těsta budou zlátnout. Po upečení a vychladnutí vyndejte košíček z papírového obalu.