Zajistit si bezlepkové vánoční mlsání na poslední chvíli nemusí být problém. Přinášíme několik tipů společnosti Labeta, která vyrábí potřebně bezlepkové směsi pro pečení.
Recepty:
Vánoční perníčky bez lepku
Co potřebujete:
Perník bez lepku Labeta, 1/2 lžičky perníkového koření, 20 g medu, 2 vejce, 40 g rozpuštěného másla
Postup:
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme minimálně 2 hodiny odpočinout v lednici. Nejlépe však uděláme, když těsto necháme uležet v ledničce přes noc. Z odleželého těsta vyválíme silnější plát (cca 5 mm silný) a vykrajujeme různé tvary. Klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C asi 8-10 minut podle velikosti tvarů a tloušťky těsta. Ihned po upečení potíráme žloutkem rozšlehaným v trošce vody. Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou.
Náš tip: trpělivost se vyplácí! Perníčkům prospěje, když si několik dní poleží v krabici na chladném místě.
Kokosové kuličky bez lepku
Co potřebujete:
175 ml studeného mléka, 40 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 100 g cukru moučky, 150 g změklého másla, 150 g kokosu, 50 g sušeného mléka
Postup:
Do studeného mléka postupně vsypeme bezlepkovou Univerzální směs a za stálého míchání uvaříme kaši. Do vychladlé kaše přidáme cukr a změklé máslo a ušleháme. Vmícháme kokos a sušené mléko a hmotu rozdělíme na 2 poloviny. Do jedné přidáme lžíci kakaa a promícháme. Obě hmoty dáme ztuhnout do lednice. Potom z nich tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm a obalujeme v kokosu. Hotové kuličky necháme ztuhnout v lednici.
Linecké cukroví bez lepku
Co potřebujete:
300 g Univerzální směsi bez lepku + na podsypání, 150 g másla, 50 g moučkového cukru, 2 vejce, 2 vanilinové cukry, marmeláda na slepení
Postup:
Všechny suroviny důkladně smícháme a vypracujeme těsto, které rozválíme na 0,5 cm silný plát. Vykrajujeme různé tvary. Pečeme dozlatova na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C, asi 8-10 minut. Po vychladnutí slepujeme marmeládou
Bezlepkové ořechové rohlíčky
Co potřebujete:
Těsto: 160 g Univerzální směsi bez lepku Labeta , 1/2 kávové lžičky Kypřicího prášku bez lepku, 200 g cukru, 200 g mletých ořechů, 2 vejce
Krém: 30 g Univerzální směsi bez lepku, 250 ml mléka, 250 g másla, 50 g cukru
Postup:
Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici. Z odleželého těsta tvarujeme rohlíčky, které dáváme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 175 °C do zrůžovění, tj. asi 12-15 minut.
Rohlíčky můžeme ozdobit krémem. Z mléka a bezlepkové univerzální směsi uvaříme kaši. Po vychladnutí do kaše zašleháme máslo a cukr. Krém naneseme na rohlíčky, můžeme dozdobit čokoládou nebo čokoládovým topingem.