Zahrádkáři připravují své zahrady na zimu a finišují se zpracováním produktů. Ne všechna letošní úroda se vám vejde do sklepa, domácího jablečného moštu už máte také zásobu... Vyzkoušejte recept od Labety na jablečný džem s vánočním kořením.
Nejen léto je vhodný čas pro zavařování a tvorbu domácích zavařenin. I z podzimních a zimních surovin, voňavého koření nebo exotického ovoce lze vykouzlit zásobu do spíže nebo třeba jedlé dárky pro naše blízké.
Recepty na jablečný džem s vánočním kořením a hruškový džem s badyánem, hřebíčkem a skořicí:
Jablečný džem s vánočním kořením
Co potřebujeme:
2 kg jablek, 1 kg cukru (nebo dle chuti), 6 ks hřebíčku, 1 celý vanilkový lusk, 1 tyčinka skořice, ovocný pektin
Postup:
Jablka omyjeme a rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu nakrájíme na malé kostičky (včetně slupek a jádřinců). Druhou polovinu oloupeme, zbavíme jádřinců a taktéž pokrájíme na malé kostičky. Nakrájená jablka se slupkou a jádřinci dáme do hrnce, podlijeme vodou a dusíme několik minut doměkka. Po vychladnutí propasírujeme přes sítko do hladké kaše. Jablka zbavená jádřinců a slupek rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a přidáme k propasírované jablečné kaši. Ke směsi přidáme koření, cukr, ovocný pektin a vaříme do husté hmoty. Hotový džem plníme do sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.
- množství cukru je orientační a závisí nejen na vlastní chuti, ale také na druhu jablek. Sladší jablka budou potřebovat cukru méně, kyselá více
- koření můžeme z hotového džemu vyndat nebo ho nechat ve skleničce spolu s džemem. Po dobu skladování džem ještě více navoní.
Hruškový džem s badyánem, hřebíčkem a skořicí
Co potřebujeme:
2 kg zralých hrušek, ovocný pektin, 100 g třtinového cukru, 100 ml vody, 3 lžíce medu, 4 ks hřebíčku, 2 ks badyánu, 1 tyčinka celé skořice, kůru z 1,5 citronu
Postup:
Omyté hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Nastrouhané hrušky dáme do hrnce, podlijeme vodou, přidáme med, koření a cukr promíchaný s ovocným pektinem. Vše za stálého míchání rozvaříme na hustou kaši (cca 10 min). Z hotového džemu vyjmeme koření a plníme do sklenic. Uzavřené sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.