Dny plné slunce a příjemné, téměř letní večery. Sezóna grilování je v plném proudu. S čím letos u grilu budete za hvězdu? Vyzkoušejte krémové, jemně vyzrálé sýry Rougette vyrobené speciálně pro gril a sklidíte potlesk.
Tyto grilovací sýry jsou speciálně vyrobené pro úpravu na grilu nebo na pánvi. Pro jejich přípravu není třeba žádné balení do alobalu. Sýr se nelepí na rošt ani nevytéká. Jednoduše ho vyjmete z obalu a položíte na gril. Za šest až devět minut je hotovo. Rougette můžete připravit v příchutích krémový, bylinky a chilli. Bylinky nebo koření jsou přímo v těstě sýru, nikoli jen na povrchu. Aroma bylinek a koření se tak při grilování krásně uvolní do celého sýra. Bonusem navíc je, že sýr je přirozeným procesem zrání bez laktózy.
Vyzkoušejte recepty:
Crostini s pošírovaným vejcem a sýrem Rougette
4 porce
- 2 balení grilovacího sýra ROUGETTE s bylinkami (4ks)
- 8 krajíčků bagety nebo rustikálního celozrnného chleba
- bylinkové máslo
- 4 vejce
- jemné cibulové kroužky
- čerstvé lístky petržele
Jak na to:
Plátky bagety nebo chleba potřeme bylinkovým máslem a ogrilujeme z obou stran dokřupava. Grilovací sýr ROUGETTE opečeme dozlatova na horkém roštu nebo na pánvi a položíme na plátky bagety. Navrch lehce posypeme kroužky cibule a petrželkou.
V hrnci přivedeme k varu vodu, přidáme 3 polévkové lžíce octa a špetku soli. Vejce necháme opatrně sklouznout z misky do vody a na mírném plameni pošírujeme, dokud není bílek pevný. Vejce vyndáme děrovanou naběračkou a přidáme na grilovaný sýr s cibulí a petrželkou. Navrch položíme ogrilovaný plátek bagety. Neskutečný zážitek pro fajnšmekry!
Grilovací sýr s listovým salátem a broskvemi
Pro 4 osoby:
- 2 balíčky (po 180 g) přírodního krémového grilovacího sýra ROUGETTE
- 1 kousek (cca 20 g) zázvoru
- 1 stroužek česneku
- šťáva z 1 pomeranče
- 1 polévková lžíce bílého vinného octa
- Sůl, pepř
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 listový salát
- 2 broskve
- 50 g mandlových lupínků
- 125 g šunky nakrájené na kostičky
- 1 polévková lžíce kuliček růžového pepře
Jak na to:
1. Oloupeme zázvor a česnek. Oboje nakrájíme na drobné kostičky. Smícháme pomerančovou šťávu, zázvor, česnek, ocet, sůl a pepř. Vmícháme olej.
2. Salát omyjeme, otřepeme do sucha a natrháme na kousky. Broskve omyjeme, rozkrájíme na poloviny, odstraníme pecky a nakrájíme na špalíčky. Mandle opražíme nasucho na pánvi do zlatohněda. Kostičky šunky osmažíme nasucho na pánvi do křupava.
3. Grilovací sýr opečeme na rozpáleném grilu nebo na pánvi podle návodu na obalu. Necháme vychladnout a nakrájíme na plátky. Vmícháme salát, nektarinky a zálivku a upravíme do misek. Na jednotlivé porce rozdělíme plátky sýra, mandlové lupínky a kostičky šunky. Posypeme kuličkami růžového pepře.
Brambory plněné grilovacím sýrem s chilli
Pro 4 osoby:
- 2 balíčky (po 180 g) krémového grilovacího sýra Rougette s chilli
- 4 brambory (cca po 250 g)
- 1 polévková lžíce oleje
- 10 snítek bazalky
- 30 g másla
- 4 polévkové lžíce smetany ke šlehání
- 2 čajové lžičky středně ostré hořčice
- Sůl, pepř
- alobal na brambory
Jak na to:
1. Brambory důkladně omyjeme, osušíme, potřeme olejem a po jedné je zabalíme do alobalu. Pečeme v předehřáté troubě (elektrická: 200 °C / horkovzdušná: 175 °C / plynová: viz informace výrobce) asi 1 1/2 hodiny. Omyjeme bazalku a otřepeme dosucha. Ze stonků otrháme lístky, několik odložíme stranou na ozdobu a zbytek nakrájíme na tenké proužky.
2. Brambory vyjmeme z trouby, vybalíme z alobalu a necháme vychladnout. Rozkrojíme napůl, vydlabeme vnitřek a ponecháme přitom na okraji a naspodu asi 1/2 cm. Vnitřek brambor rozmačkáme vidličkou. Vmícháme změklé máslo, smetanu ke šlehání, hořčici a nakrájenou bazalku. Osolíme a opepříme. Bramborovým krémem naplníme vydlabané poloviny brambor.
3. Grilovací sýr nakrájíme na plátky a obložíme jimi poloviny brambor. Brambory položíme slupkou dolů na rozpálený gril na nepřímý plamen, zakryjeme a zapečeme po dobu
3–5 minut. Podle plamene na grilu kontrolujeme, aby se brambory nespálily. Brambory ozdobíme zbylou bazalkou a podáváme.
Kuřecí špízy s bylinkovým grilovacím sýrem
Pro 4 osoby:
- 2 balíčky (po 180 g) bylinkového krémového grilovacího sýra Rougette
- 2 kuřecí prsní řízky (cca po 180 g)
- vždy 8 červených, žlutých a zelených minipaprik
- 3–4 snítky rozmarýnu
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř
- 1/2 svazku bazalky
- 50 g sušených rajčat naložených v oleji
- 50 g oliv Kalamata
- 200 g krémové smetany
- 8 dřevěných špízů
Jak na to:
1. Kuřecí řízky osušíme a nakrájíme na kostky. Minipapriky očistíme a omyjeme. Grilovací sýr nakrájíme na čtvrtiny. Rozmarýn omyjeme a otřepeme dosucha. Jehličky otrháme, posekáme a smícháme s olejem. Několik ponecháme stranou na ozdobu. Kostky kuřete, grilovací sýr a papriku napichujeme střídavě na špízy. Špízy potřeme rozmarýnovým olejem. Osolíme a opepříme. Grilujeme na rozpáleném grilu asi 5 minut, přitom několikrát obrátíme.
2. Omyjeme bazalku a otřepeme dosucha. Ze stonků otrháme lístky, několik odložíme stranou na ozdobu a zbytek posekáme. Sušená rajčata necháme okapat a posekáme. Olivy vypeckujeme a nakrájíme na plátky. Krémovou smetanu rozmícháme dohladka. Vmícháme rajčata, olivy a nasekanou bazalku. Omáčku osolíme a opepříme. Špízy upravíme na talíře. Ozdobíme zbylým rozmarýnem. Smetanovou omáčku podáváme v mističce ozdobenou bazalkou.
Cheeseburger s grilovanou zeleninkou a klíčky
2 porce
- 1 balení grilovacího sýra Rougette (2ks)
- 2 napůl rozkrojené housky (nejlépe špaldové)
- lilek
- cuketa
- ledový nebo římský salát
- rajčátka
- rukola
- klíčky (např. ředkvičky)
- BBQ omáčka dle chuti
Jak na to:
Rougette ugrilujeme nebo opečeme na pánvi dozlatova podle návodu na obale. Rozkrojené půlky housek zlehka opražíme na grilu, kde připravíme zároveň na plátky pokrájenou cuketu a lilek. Burger klasicky sestavíme – do opražené housky odspodu salát, sýr, grilovanou cuketu a lilek, čerstvá rajčátka, rukolu a posypeme klíčky. Na závěr můžete dochutit kapkou BBQ nebo Nachos omáčky. Během pár minut je vykouzlený super cheesburger.