Valentýn, kterého si v polovině února připomínáme, byl podle většiny historiků pravděpodobně biskupem z Terni, který žil ve 3. století. V Česku patří tento svátek k relativně novým. Dříve byli uctívání patroni rodiny, a to svatý Jáchym nebo svatá Anna a samozřejmě svatý Josef se svatou rodinou. Tradice svatého Valentýna coby patrona snoubenců se výrazněji rozšířila až po roce 1989.
Mlékárna Valašské Meziříčí k příležitosti oslavy svátku svatého Valentýna připravila dva recepty, které lze však přichystat po celý rok. K přípravě Valentýnského minidortíku ve tvaru srdce a nápoje lásky byly použity produkty Mlékárny Valašské Meziříčí.
Valentýnský minidortík ve tvaru srdce
Suroviny:
- 500 g omytých čerstvých jahod nebo malin, případně jiné ovoce
- 300 g bílého jogurtu
- 250 g kysané smetany
- 250 g kulatých dětských piškotů
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 1 ks želatiny
Postup:
Nejprve smícháme kysanou smetanu, bílý jogurt a vanilkový cukr, aby nám vznikl hladký krém. Použijeme malé formy ve tvaru srdce. Na dno každé dáme piškoty, na ně poklademe ovoce – jahody či maliny a polijeme připraveným krémem. Postup ještě jednou opakujeme. Na vrchní vrstvu si připravíme želatinu dle návodu. Místo čisté vody můžeme použít i šťávu z ovoce. Dort polijeme připravenou želatinou a necháme přes noc ztuhnout v lednici.
Nápoj lásky
Suroviny
- 250 ml kefírového mléka nízkotučného
- 125 g jahod, malin nebo jiného ovoce (dle chuti)
- med na oslazení, případně můžeme přidat i bílý jogurt
Postup:
Jahody omyjeme a dáme do mixéru společně s kefírovým mlékem nízkotučným a rozmixujeme. Pokud se nám nápoj zda být málo sladký, můžeme přidat med.Pokud jej chceme hustější,můžeme přidat bílý jogurt.
Kefírové mléko nízkotučné
Obsahuje probiotické kultury – LactobacillusAcidophilus, Bifidobacteria, StreptococcusThermophilus. Obsahuje 1,1% tuku a je vhodné pro všechny věkové kategorie. Kefírové mléko nízkotučné se dobře hodí po celý rok nejen k osvěžení, ale výborně také i do studené kuchyně. Řadí se k nízkotučným produktům, tudíž je vhodné pro udržení zdravého životního stylu a štíhlé linie. Velkou výhodou je praktický uzavíratelný uzávěr, který umožňuje kefír zabalit i na cesty a lze jej tak konzumovat během celého dne.
Kysaná smetana
Kysaný mléčný výrobek má hustou, krémovou konzistenci. Vyznačuje se jemnou, lahodnou chutí a obsahuje 15 % tuku. Kysaná smetana je surovina, která má v gastronomii opravdu široký záběr. Lze ji využít pro přípravu pokrmů teplé i studené kuchyně. Může být součástí pomazánek, salátů, dortů, omáček, a dalších kulinářských skvostů.