Zpestřete si jablečnou sezonu tradičními i novými recepty a pochutnejte si na výtečných dobrotách. Vyzkoušejte jeden z osmi tipů značky Vitana pro pečení a oslaďte sobě i rodině podzimní odpoledne.
Lehké jablečné košíčky
- 100 g másla
- 150 g cukru krupice
- 3 vejce
- 5 polévkových lžic mléka
- 140 g hrubé mouky
- ½ Kypřícího prášku do pečiva
Ušleháme si sníh z vaječných bílků. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko. Na konec opatrně vmícháme sníh z bílků. Takto připravené těsto plníme do papírových košíčků a poklademe nastrouhanými jablky. Pečeme při 180 stupních cca 30minut. Pokud máte rádi více cukru můžete po upečení pocukrovat moučkovým cukrem.
Pečený čaj
- 500 g ostružin
- 1 kg letního ovoce (broskve, meruňky, švestky)
- 600 g cukru krupice
- 2 Citronové cukry s citronovou kůrou
- 1 balení Sypání na sladká jídla
- (Staročeské sypání)
- 2 dcl rumu
Ovoce promícháme s 2 Citronovými cukry a Staročeským sypáním Vitana. Poklademe na plech na pečící papír a zasypeme krupicovým cukrem. Dáme do trouby a pečeme při 180 stupních cca 30 minut. Během pečení promícháme, aby se nám ovoce nepřipékalo. Před koncem polijeme rumem, a ještě teplé vkládáme do skleniček, které po uzavření otočíme dnem vzhůru.
Příprava čaje: do hrníčku dáme 1 polévkovou lžíci pečeného čaje a zalijeme vroucí vodou. Pro ozvláštnění chutě můžeme přidat plátek zázvoru.
POZOR: pokud připravujete čaj pro děti rum nepoužívejte
Jablečný závin
- 350 g hladké mouky
- 250 g tuku na pečení
- 150 g bílého jogurtu
- 4 velká jablka
- 1 Vanilkový cukr
- 1 Skořicový cukr
- Vlašské ořechy: množství dle oblíbenosti
- 1 vejce na potření
Mouku, tuk a jogurt propracujeme v hladké těsto, které necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v chladu. Pak těsto rozválíme na tenký plát, na který poklademe oloupaná a najemno nakrájená jablka. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a na konec nahrubo nasekanými ořechy. Zavineme do závinu a pomašlujeme vajíčkem. Pečeme při 180 stupních cca 20 minut.
Nekynutý koláč s mákem a švestkami
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 3 žloutky
- 300 g tuku na pečení
- 8 g Sušeného pekařského droždí
- 200 ml mléka (vlažného)
- Špetka soli
- 500 g vypeckovaných švestek
Všechny suroviny propracujeme v hladké nelepivé těsto, které můžeme hned vyválet na plech. Nastříkáme makovou náplň v pruzích a mezi ně poklademe čtvrtky vypeckovaných švestek. Pečeme při 180 stupních cca 20–30 minut. Před podáváním pocukrujeme.
Maková náplň: 250 g mletého máku, 250 ml mléka, 150 g cukru krupice, 1 skořicový cukr, 50 g másla. Mléko, máslo a cukr přivedeme k varu přidáme mák a řádně provaříme.
Tvarohový koláč s hruškou
1 koláčová forma (25 cm průměr)
Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- Špetka soli
- 1 vejce
- 1 Vanilkový cukr
- 50 g moučkového cukru
Tvarohová náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 1 citron na šťávu a kůru
- 150 g cukru krupice
- 1 Třtinový cukr s limetkou Vitana
- 300 g očistěné a nakrájené hrušky
Změklé máslo propracujeme s ostatními surovinami v pevné těsto a necháme ho 30 minut odležet v chladu. Těsto rozválíme na velikost koláčové formy, kterou jím vyložíme. Dno propícháme vidličkou, aby se nám při pečení nezvedlo. Koláč potřeme tvarohovou náplní a poklademe očistěnou a nakrájenou hruškou. Pečeme při 170 stupních cca 35 minut. Po upečení pocukrujeme.
Křehký koláč s ostružinami (4 malé koláčky)
Korpus:
- 4 vejce
- 100 g cukru krupice
- 150 g hladké mouky
- 4 polévkové lžíce oleje
Dozdobení:
- 300 g ostružin
- 200 g jahod
- 1 Dortové želé
Vejce a cukr vyšleháme do pevné pěny, zlehka přimícháme mouku a přilijeme olej. Hmotu nalijeme do 4 malých dortových forem. Pečeme při 180 stupních cca 20 minut. Po vychladnutí korpus nevykrajujeme, posypeme ho ostružinami, jahodami a zalijeme Dortovým želé . Necháme vychladit a pak vyndáme z formy.
Dýňový koláč
Těsto:
- 160 g hladké mouky
- ½ lžičky krupicového cukru
- ½ lžičky soli
- 115 g másla
Suroviny propracujeme v pevné těsto, které rozválíme na tenký plát a vyložíme jím koláčovou formu. Pečeme při 180 stupních cca 10 minut.
Na hotové těsto nalijeme náplň připravenou z dýně:
Dýňová náplň:
- 3 vejce
- 420 g dýňového pyré
- 340 g kondenzovaného mléka
- 165 g tmavého třtinového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 Vanilkového cukru
- 1 lžička Perníkového koření
- 1/2 lžička Mletého zázvoru
Všechny suroviny smícháme v hladkou směs, nalijeme na upečený korpus ve formě a pečeme při 160 stupních dalších cca 45-50 minut.
Sněhová čepice:
- 4 bílky
- 200 g cukru krupice
Bílky a cukr šleháme ve vodní lázni v pevný sníh, který naneseme na koláč. Zprudka zapečeme při 200 stupních cca 3-5 minut.
Londýnské řezy
- 300 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- ½ Kypřicího prášku do pečiva
- Rybízovou marmeládu na potření
Všechny suroviny propracujeme v pevné těsto, které rozválíme na plech v šířce asi 5 mm plátu. Potřeme rybízovou marmeládou a přelivem. Nakonec posypeme sekanými ořechy. Pečeme pozvolna při 180 stupních 15–20 minut. Ještě za tepla krájíme
Přeliv:
- 6 bílků
- 200 g cukru krupice
- 120 g nahrubo sekaných vlašských ořechů
- 1 Vanilkový cukr
Z bílků a cukrů ušleháme sníh a lehce přimícháme ořechy.