Pro chladné podzimní dny Mlékárna Valašské Meziříčí připravila dva recepty z ovoce dozrávajícího právě na podzim. Ne vždy je potřeba omezit se pouze na jablečný štrůdl. Množství nasbíraných jablek lze použít třeba na jablečný koláč nebo zvolit hravější variantu pečení a pustit se i s dětmi do přípravy muffinů.
„Podzim je období plné přírodních krás, barevnosti, návratů do školních lavic i učení. Také výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí lze konzumovat i během podzimních dní. Proto jsme připravili pro všechny příznivce našich produktů dva podzimní recepty za použití Bílého jogurtu a Kysané smetany z Valašska,“ říká Radka Benešová, Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Tyto výrobky mají široké uplatnění a jsou vhodné nejen pro přímou konzumaci, ale také do studené i teplé kuchyně,“ dodává Radka Benešová.
Recept na Švestkové muffiny
Suroviny
- 4 lžíce mletého máku
- 2,5 hrnku hladké mouky
- 15 ks švestek
- 250 ml bílého jogurtu
- 1 lžička citronové kůry
- 0,75 hrnku cukru krupice
- 2 vejce
- 0,5 hrnku slunečnicového oleje
- 1 prášek do pečiva
- podle potřeby – máslo na vymazání
- hrubá mouka na vysypání
Postup
Formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr, mouku promíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůrou, olejem, mletým mákem a nakonec bílým jogurtem. Vše dobře promícháme. Připravíme si švestky, které omyjeme a vypeckujeme. Na dno vymazané formy dáme lžíci těsta, na něj švestky, zakryjeme trochou těsta a na něj opět lehce přitlačíme švestky. Švestkové muffiny s jogurtem pečeme 20 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
Jablečný koláč
Suroviny
- 1 dl rostlinného oleje
- 200 g cukru
- 3 ks vejce
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 dl mléka
- 3 jablka
- 1 kelímek Kysané smetany z Valašska
- 1 kelímek Bílého jogurtu z Valašska
- 1 vanilkový cukr
- skořice
- 100 g vlašských ořechů – nasekaných
Postup
Nejprve ušleháme vejce s cukrem a olejem. Do ušlehané hmoty postupně přidáváme mouku, kterou jsme předtím promíchali s práškem do pečiva. Poté přidáváme po troškách mléko. Nakonec přidáme nasekané ořechy. Vzniklou hmotu nalijeme na plech s vyšším okrajem, který jsme vymazali máslem a vysypali moukou.
Rozehřejeme troubu na 175°C. Mezitím postrouháme jablka nahrubo. Dáme péct. Během doby pečení smícháme Kysanou smetanu a Bílý jogurt z Valašska s vanilkovým cukrem. Po upečení koláč potřeme vzniklou hmotou a posypeme skořicí. Necháme vychladnout a můžeme podávat.