Diabetes 2. typu není onemocnění vrozené, ale získané. Povětšinou si ho zapříčiníme nezdravým životním stylem a špatnými stravovacími návyky. Onemocnění však nepřichází náhle, předchází mu stav, který nazýváme prediabetes.
Na prediabetes poukáže zvýšený cukr v krvi, který však ještě nedosahuje hodnot diagnostických pro diabetes. Jedná se o zdravotní stav pacienta, který nejen že v případě jeho neléčení vede k rozvoji cukrovky, ale zároveň výrazně zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění i riziko onkologických nemocí.
Prediabetici často nevykazují žádné symptomy
Není přesně známo, jak velké skupiny lidí se prediabetes týká. Diagnostiku neusnadňuje ani to, že pacienti s prediabetem bývají často asymptomatičtí, tedy nevykazují žádné znaky tohoto onemocnění. Nejčastěji tak bývá prediabetes odhalen při screeningových vyšetřeních u praktického lékaře, internisty nebo kardiologa v rámci sledování jiného onemocnění, povětšinou ischemické choroby dolních končetin, ischemické choroby srdeční nebo cévní mozkové příhody. V každém případě je vhodné všímat si i běžných příznaků diabetu, které se mohou projevit jako zvýšená žíznivost, častější močení nebo nadměrná únava bez zjevné příčiny.
Mezi nejčastější rizikové faktory prediabetu patří rodinná anamnéza, tedy výskyt cukrovky v rodině. Dále pak nadváha se zvýšeným obvodem v pase, obezita, vysoký krevní tlak či dyslipidémie, což je porucha metabolismu tuků. U žen se riziko zvyšuje spolu s těhotenskou cukrovkou a syndromem polycystických ovarií.
Ve fázi prediabetu je ještě možné se cukrovce zcela vyhnout
Pozitivní a důležitou zprávou je, že ve fázi prediabetu je ještě možné rozvoji diabetu předejít, nebo ho alespoň významně oddálit. Je to taková poslední šance, kterou nám tělo dává. Prediabetes může být vratný, diabetes pravděpodobně ne. Pokud se prediabetes neřeší, je téměř jisté, že se během několika let přemění v opravdovou cukrovku. Kromě onemocnění cukrovkou hrozí prediabetikům častěji i srdeční infarkty a mozkové příhody, protože zvýšený cukr v krvi poškozuje cévní stěny. Zvyšuje se i riziko nádorů, například trávicího traktu.
Úprava jídelníčku se netýká pouze omezení sladkostí
Pacienti se často snaží z jídelníčku vyřadit cukry. Vyhýbat se sladkostem a rafinovaným cukrům je samozřejmě při prediabetu správné. Škodlivá je ale zejména nadměrná konzumace zpracovaného masa, převážně uzenin, salámů a párků, paštik a nekvalitních konzerv. Nežádoucí je i pití alkoholu. Svou roli hraje také způsob přípravy jídla – nevhodné je smažení, fritování a grilování.
Naopak žádoucí je konzumace polynenasycených mastných kyselin, tedy rostlinných tuků i olejů, a zvýšení podílu potravin s nižším glykemickým indexem a potravin s vlákninou. Při regulaci cukru se osvědčily rovněž bylinné přípravky.
Základem úspěšného vyléčení je změna životního stylu a pravidelný pohyb
Při zjištění prediabetu je základem léčby především změna životního stylu. Jelikož pacienti s prediabetem často mívají nadváhu nebo jsou obézní, kromě redukční diety je důležité začít s pravidelnou aerobní fyzickou aktivitou. Optimální je minimálně třicetiminutová aktivita třikrát týdně. Ideální typ pohybu je rychlá chůze, jízda na kole nebo běh. V případě kuřáků je zásadní s kouřením přestat. Změnou životního stylu, zdravou stravou a pohybem je možné se zcela vyhnout rozvoji cukrovky druhého typu ve více než 50 % případů.
MUDr. Ioannis Svilias, lékař se specializací na endokrinologii a diabetologii
(Komentář se vztahuje pouze k diabetu 2. typu, diabetes 1. typu je vrozený a nelze mu předcházet změnou životního stylu.)