Léto s lahodnými kefíry

Během horkých letních dnů je velmi důležitý nejen správný pitný režim, ale také lehká zdravá strava. Mlékárna Valašské Meziříčí, jeden z nejvýznamnějších výrobců kefírových mlék u nás, přináší několik tipů pro toto nadcházející období.

Kefírová mléka nízkotučná jsou dostupná ve všech obchodních sítích a jsou vhodná k osvěžení v letních dnech. Lze je využít také ve studené kuchyni jako zálivku do salátů nebo ingredienci pro domácí zmrzlinu. Příprava pokrmů může být i společnou zábavou celé rodiny.

V létě se můžete osvěžit a vybrat z několika druhů kefírových mlék. Kefírové mléko nízkotučné je vyráběno buď jako ochucené jahodové, višňové či meruňkové s obsahem tuku 0,8 % nebo přírodní, které obsahuje 1,1 % tuku. Výrobky se tak řadí k nízkotučným produktům, tudíž jsou vhodné pro udržení zdravého životního stylu a štíhlé linie. Velkou výhodou je praktický uzavíratelný uzávěr, který umožňuje kefír zabalit i na cesty a lze jej tak konzumovat během celého dne.

Domácí zmrzlina 


Použité suroviny
Ovoce dle chuti (nejlépe mražené) – jahody, borůvky, maliny, ostružiny
1 ks Kefírového mléka nízkotučného nebo ochuceného
Cukr nebo med na dochucení

Postup přípravy
Připravíme si hlubokou nádobu, do které nasypeme ovoce dle vlastní chuti a zalijeme ho Kefírovým mlékem. Suroviny rozmixujeme do hladka a poté ochutnáme. Podle chuti můžeme dosladit cukrem nebo zdravější variantou je pak med. Poté dáme zamrazit.

Letní salát s Kefírovým mlékem nízkotučným
Použité suroviny
1/4 salát ledový
1/2 mrkev
kousek šunky
1/2 hrnku Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
2 lžičky ocet
na dochucení sůl, koření provensálské
5 ořechy vlašské

Postup přípravy
Listy ledového salátu nasekáme na kousky a omyjeme. Mrkev nastrouháme nahrubo a šunku nakrájíme. Vše smícháme dohromady a poté zalijeme Kefírem nízkotučným. Dochutíme octem, solí a případně provensálským kořením. Nakonec přidáme nahrubo posekané vlašské ořechy. Salát necháme před podáváním chvíli odležet v lednici, aby se chutě prolnuly.

Celerový salát s Kefírovým mlékem nízkotučným
Použité suroviny
1 ks celeru
1 ks listového špenátu
tymián nebo jiná letní bylinka ze zahrádky
Kefírové mléko nízkotučné z Mlékárny Valašské Meziříčí

Postup přípravy
Celer očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Špenát důkladně omyjeme, nakrájíme na co nejdrobnější kousky a přidáme k celeru. Na dochucení přidáme tymián či jinou bylinku dle vlastního výběru a salát tak ochutíme. Vše zalijeme Kefírovým mlékem nízkotučným. Sůl není potřeba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.