Chcete překvapit novými recepty? Zkuste použít jako tajnou ingredienci i japonský čaj Matcha.
Máme pro Vás tip na Matcha Tea kačenky. Sušenky jsou křupavé, jen mírně sladké a hlavně nazelenalé, což je vysloveně jarní. Chuťově jsou zvláštní právě díky použití matcha čaje. Sušenky jsou velmi jednoduché.
Sušenky
Ingredience na cca 3-4 plechy dle velikosti sušenek:
• 250 g hladké mouky (můžete použít i půl napůl stejně jako já se špaldovou moukou)
• 150 g změklého másla
• 1 vejce, rozšlehané
• 90 g moučkového cukru
• 3-4 g matcha tea, jemně mletý zelený čaj matcha
• kůra z jednoho citronu, nastrouhaná
A teď jen prostě všechny suroviny smícháme v hladké a lesklé těsto, to zabalíme do folie a dáme na dvě hodiny do lednice. Sušenky jsou máslové, takže když těsto dobře nevychladíte, bude se vám s těstem velmi špatně pracovat, bude se trhat a velmi lepit na pracovní ploše.
Jakmile je těsto vychlazené, předehřejeme si troubu na 180°C a vyložíme plechy pečícími papíry. Těsto válíme na dobře pomoučněné ploše, vždy jen po kouskách, nikde ne celé najednou, zbytečně změkne. Placka by měla být vyválená na tloušťku cca 3-4 mm. Poté už jen vykrajujeme kačenky nebo jiné velikonoční tvary a dáme opatrně na plech. V troubě sušenky pečeme cca 10 minut, než budou lehce zlaté okraje, matcha tea sušenky díky své nazelenalé barvě mají nevýhodu, že je hůř poznat kdy jsou hotové, takže když si nebudete jistí, klidně opatrně sušenku nadzvedněte a koukněte na spodek, podle něj to poznáte zaručeně.
Poté sušenky nechte vychladnout a lehce pocukrované moučkovým cukrem podávejte. Jakmile sníte jednu, zamilujete si tuhle matcha chuť, to vám zaručuji. Mají i zvláštní vůni a jsou prostě naprosto originálními sušenkami k čaji nebo kávě.
Matcha mandlová bábovka z bílé čokolády
Připravte si:
150 g másla
75 g bílé čokolády
3 vajíčka
1½ hrnku hladké mouky
1½ hrnku mletých mandlí
½ hrnku cukru
10 g čaje MatchaTea
½ prášku do pečiva
½ čajové lžičky jedlé sody
3 lžíce mléka
špetka soli
Postup:
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, mleté mandle a sůl. Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Vyšlehejte vajíčka s cukrem a postupně přidejte suchou směs, roztopené máslo a jemně zamíchejte. Rozdělte na polovinu, do jedné zapracujte čaj Matcha a do druhé bílou čokoládu. V případě, že je hmota moc hustá, tak pomůže trochu mléka. Těsto nalijte do pomoučené formy. V závislosti na tvaru a hloubce formy potřebuje buchta cca 40 – 60 minut pečení při teplotě 180 °C. Průběžně kontrolujte těsto párátkem. Po upečení nechte buchtu vychladnout a poté vyklopte.
Matcha cheescake s černým sezamem
Průměr dortu: 20 cm
Lískooříškový korpus
Připravte si:
2/3 šálku lískových oříšků
(opečené a hrubě nasekané)
6 polévkových lžic studeného nesoleného másla (nakrájené na malé kousky)
3/4 šálku + 2 polévkové lžíce hladké mouky
1/3 šálku cukru krystal
1 čajová lžička soli
Náplň:
2 balení 235ml smetanového sýru (v pokojové teplotě)
1 šálek zakysané smetany (v pokojové teplotě)
1 šálek cukru
1 polévková lžíce vanilkového extraktu
2 velká vejce (v pokojové teplotě)
8 g MatchaTea (4 sáčky)
1/3 šálku prášku z černého sezamu
Postup:
Předehřejte troubu na 175 stupňů. Vymažte vhodnou pečicí formu o průměru 20 cm. Na vytvoření korpusu smíchejte v kuchyňském robotu všechny korpusové ingredience, aby výsledná směs připomínala hrubou moučku. Natlačte směs na dno připravené pečicí formy. Pečte korpus 15–18 minut, pak jej dejte stranou vychladnout. Snižte teplotu trouby na 150 stupňů. V míse stolního mixéru spojte dohromady smetanový sýr, zakysanou smetanu, cukr a vanilkový extrakt. Přidejte postupně vejce a mixujte další 2 minuty, aby se vše dobře smíchalo. Rozdělte těstíčko na dva stejné díly. Do jednoho dílu přidejte 3 sáčky Matcha a do druhého dílu prášek z černého sezamu. Důkladně smíchejte. Nalijte náplň s černým sezamem do připravené pečicí formy. Náplň s Matcha naplácejte nahoru velkou lžící. Nožem zatočte směs dohromady. Vložte cheesecake doprostřed trouby. Umístěte mělký pekáč plný vody na dno trouby. Hodinu pečte, nebo dokud se okraj cheesecaku nenafoukne, i když se jeho střed bude zdát vlhký. Vypněte troubu a lehce pootevřete dvířka, cheesecake nechte v troubě zcela zchladnout (alespoň hodinu). Vyjměte cheesecake z trouby a přes noc dejte vychladit. Před podáváním posypeme cheesecake jedním sáčkem Matcha.
Matcha cookies
Zelené sušenky s Matcha Tea.
Připravte si:
2,5 hrnku mouky
4 g MatchaTea
lžička prášku do pečiva
špetka soli
1 hrnek rozehřátého másla
1,5 hrnku cukru
2 žloutky
1,5 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
Předehřejte troubu na maximum (cca 250 °C). V jedné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, čaj Matcha a sůl. Ve druhé míse smíchejte máslo, žloutky, cukr, rozehřáté máslo, vanilkový extrakt. Důkladně promícháme obě směsi, přikryjeme a vložíme na hodinu do lednice. Těsto rozválíme do tloušťky cca 1,5 cm a např. hrnkem vykrojíme kolečka. Kolečka pokládáme na pekáč, který je vystlaný pečícím papírem a dáme do trouby. Pečeme cca 10-12 minut dokud není těsto lehce zabarvené. Nakonec lehce posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
Čím to zapít?
Matcha traditional
Tradiční příprava čaje Matcha. Připravte si:BIO Matcha Tea Delicacy nebo Ceremony voda cca 65°C miska metlička bambusová lžička
Postup:
USUCHA – Do čajové misky si připravte zhruba 2 g čaje Matcha a nalijte 70 ml vody o teplotě do 70°C. Poté rozšlehejte bambusovou metličkou do husté pěny.
KOICHA – Do čajové misky si připravte zhruba 4 g čaje Matcha a nalijte 40 ml vody o teplotě do 70°C. Poté rozšlehejte bambusovou metličkou do husté pěny.
Jana Wertheimová, http://cucinare-con-amore.blogspot.cz/ (Cucinare noc amore)
Zdroj: www.matcha-tea.cz