Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích letos před Vánoci uvede do prodeje více než 10 tun svého unikátního produktu, takzvaného omega3kapra.
Tato ryba má díky fakultou vyvinuté speciální výživě ve svém mase zvýšený a zároveň garantovaný obsah pro lidský organismus příznivých omega 3 mastných kyselin. Fakulta nabídne ryby na vlastních stáncích v Praze a v Říčanech, a také ve své prodejně v Českých Budějovicích.
Velkou část produkce odebere velkoobchodní řetězec MAKRO. Ten má už od začátku prosince v pražských prodejnách živé omega3kapry v nabídce na úseku ryb, před svátky je bude prodávat z kádí u prodejen v Praze, Českých Budějovicích a v Ústí nad Labem. Všechna prodejní místa označí speciální registrovaná známka omega3kapra ve tvaru srdce a ryby. Ceny
produktu stanovují obchodníci, obecně je ale zhruba o 10 až 20 korun za kilo dražší než běžný kapr.
„Omega3kapr se díky významně vyššímu množství látek, které mají prokázaný příznivý efekt na lidské zdraví, řadí mezi takzvané funkční potraviny,“ říká Otomar Linhart, děkan Fakulty rybářství a ochrany vod. „Omega 3 mastné kyseliny, o které je maso kaprů přirozeně obohaceno, jsou uznávané jako unikátní nástroje pro prevenci a léčbu mnoha civilizačních onemocnění, především však kardiovaskulárního aparátu,“ dodává Otomar Linhart s tím, že pozitivní vliv konzumace tohoto masa prokázal výzkumný projekt, na kterém se kromě fakulty podílel pražský Institut klinické a experimentální medicíny.
Funkční potraviny jsou potraviny obohacené o přirozeně se vyskytující složky tak, aby měly kromě vlastní výživové hodnoty také příznivý dopad na zdraví spotřebitelů. Tyto potraviny dnes neodmyslitelně patří ke zdravému životnímu stylu. Ke zvýšení omega 3 mastných kyselin v kapřím mase dochází kvalitní výživou s dostatkem přirozené potravy. Do obilovin se přidávají přírodní oleje, především řepkový a lněný. Kapři se přitom chovají standardním způsobem na vybraných produkčních rybnících a bez jakýchkoliv zásahů do vodního prostředí. Technologický postup produkce ryb, kterým se fakulta zabývá od roku 2008, má patentově chráněn stejně jako samotný název „omega3kapr“. Chov omega3kapra v jihočeských rybnících přitom také splňuje charakteristiky lokální potraviny.
„Kapří maso stejně jako maso většiny ryb je velmi dobře stravitelné. Je samo o sobě nízkoenergetické, a je přímo doporučováno u řady zdravotních diet včetně těch redukčních,“ říká Sabine Sampels, docentka Fakulty rybářství a ochrany vod, která zkoumá kvalitu a nutriční hodnotu rybího masa. „Právě unikátnost rybího tuku, především zastoupení omega 3 mastných kyselin a jejich pozitivní dopady na lidské zdraví, dělají z ryb potravinu, kterou bychom měli zařazovat do našeho jídelníčku pravidelně, nejenom o Vánocích.“ Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučuje pro běžnou populaci konzumovat ryby v 200 gramové porci alespoň dvakrát týdně.