Jak se stravovat v létě abychom se cítili co nejlépe? Odborníci z Akademie léčivé výživy poradí jak na to!

Léto je v plném proudu a mnozí z nás jistě cítí, že si žádá změnu jídelníčku, ať už díky touze po štíhlejší postavě anebo zkrátka proto, že si to tělo žádá. Léto nám kromě skutečně teplého počasí přináší návrat přírodní i životní energie k jejímu vrcholu.

V tomto období si rádi vyjdeme do společnosti nebo posedíme někde venku, máme mnohem víc chuti do různých aktivit, sportu a celkově se uvolníme.

Podle staré taoistické filosofie je totiž léto obdobím horka a sucha, kdy energie směřuje ven a je expanzivní – prýští a tryská do všech stran. Typickou barvou léta je pak červená až modročervená, pojí se s prvkem ohně a tvarem trojúhelníku.

Eva Leňová z Akademie léčivé výživy říká: „Z orgánů v našem těle je na působení letních energií nejvíce citlivé srdce a tenké střevo. O srdce je třeba pečovat i proto, že ovlivňuje naše duševní a emoční rozpoložení, psychiku i vědomí a podle taoistů je také sídlem našeho ducha. Zdravé srdce dává jasnost mysli, normální reakce a pocity radosti. V opačném případě máme chaotické myšlení a zhoršené vnímání, mohou se objevit i poruchy spánku či bušení srdce provázené nočním pocením.“

A jak tedy srdci v létě ulevíme? „Přetížené srdce krom lásky nejlépe posílí pohyb a hořká chuť. Hořká chuť se nám z moderního jídelníčku bohužel vytrácí, ovšem právě léto je dobou, kdy jsme ochotni ji zařazovat nejvíce. Hořká je totiž typickou chutí zelených salátů, čekanky, rukoly, řeřichy, ale hořké jsou i opečené oříšky, semínka nebo třeba kvalitní panenský olivový olej. “ doporučuje Eva Leňová. Kromě srdce patří k nejzatíženějším orgánům léta tenké střevo, jehož správná funkce ovlivňuje nejen schopnost vstřebávat živiny, ale zprostředkovaně i termoregulaci a kvalitu krve. Porucha funkce tenkého střeva se může projevit nedostatečnou schopností krve rozvádět živiny, někdy dochází až k ucpávání cév a bolestem na hrudi.
Nejvhodnější pokrm pro období léta představují lehké zeleninové polévky, které nám dodají dostatek tekutin i živin a jsou výjimečně dobře stravitelné. Můžeme je zavařovat obilovinami, pro léto je typická a velmi oblíbená kukuřice, z luštěnin se doporučuje hlavně čočka. Kořenové zeleniny používáme méně, zato by na talíři neměly nikdy chybět zelené natě a nezapomínáme ani na mořské řasy. Doporučuje se jíst to, co právě roste a vařit vše kratší dobu. Vařená zelenina by i v létě měla tvořit základ naší stravy, krájíme ji na menší kousky a omezujeme příjem bílkovin, hlavně v podobě masa a vajec. Dle konceptu pěti elementů, který pochází z tradiční čínské medicíny je v této souvislosti současná módní vlna letního grilování. Maso, které je svou podstatou horké, upravíme na ohni a pojídáme v období velkého horka, ve společnosti přátel a rodiny, která nás také rozehřívá.
Ještě že si své neustálým tlakem společnosti a stresem přehřáté srdce můžeme zchladit ovocem, kterého si v létě dopřáváme více, stejně jako dalších syrových ochlazujících potravin, zejména ve formě salátů, dochucených umeoctem, jablečným octem nebo šťávou z citronu, a krátkodobě kvašené zeleniny. Do jídelníčku zařazujeme i více ochlazujících potravin jako je třeba tofu nebo kvalitní jogurt.
V letních měsících je také vhodné méně solit a používat méně tuku a jako prevenci proti přehřátí organismu se doporučuje zvýšit příjem tekutin. Nejlepší je slabý vlažný čaj bancha, v horkých dnech i voda s jablečným octem, lze občas i přidat pár kapek citrónu, nebo plátek pomeranče. Výborně ochlazuje i čaj z opraženého ječmene. Je vhodné si dát pozor na mražené výrobky, zmrzliny a ledově studené nápoje, které nám zbytečně oslabují trávení.

Zdravé letní recepty pro dobrý pocit i kondici:
KRÉMOVÁ POLÉVKA Z CHŘESTU A KEDLUBNY
Suroviny:
·600 g bílého chřestu
·3 velké kedlubny
·1.5 dl kokosové smetany
·sůl, muškátový oříšek
Na zdobení:
·naklíčená semínka – slunečnice, brokolice, bazalka, olivový olej
Postup:
1.Chřest oloupeme a odkrojíme spodní dřevnatou část.
1.Nakrájíme na cca 2 cm kousky.
2.Vodu uvedeme do varu a chřest dáme na 15 minut vařit do osolené vody.
3.Obojí rozmixujeme do krémové konzistence.
4.Přidáme smetanu na zjemnění a dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.
Podáváme s:
-naklíčenými semínky – slunečnice, brokolice
-lístky bazalky
-pokapeme olivovým olejem

CHIA LIMČA
Suroviny:
·1 litr vody
·3 PL chia semínek
·šťáva z 1 limetky
·Čerstvá máta
·Med, javorový sirup nebo přírodní cukr
Postup:
1.Nejdříve rozmícháme chia semínka se 150 ml vody ve skleničce.
2.Během 15 minut několikrát promícháme, jinak by se na hladině vytvořila krusta.
3.Poté dáme chia semínka do větší nádoby a smícháme s ostatními surovinami.

VEGANSKÉ RAW TZATZIKI
Suroviny:
·hrst natural kešu ořechů
·1 velká salátová okurka
·½ PL čerstvá citronové šťávy
·1 ČL panenského olivového oleje
·čerstvý kopr
·1-2 stroužky česneku (lze vynechat)
·nerafinovaná sůl
Postup:
1.Kešu ořechy namočíme do studené vody nejméně na 2 hodiny, nejlépe přes noc.
1.Oloupeme okurku a nastrouháme ji nahrubo.
2.Okurku dáme do sítka, sítko na misku. Trochu vody z okurky vymačkáme a přelijeme do skleničky.
3.Nastrouhanou okurku vložíme do misky.
4.Namočené kešu ořechy slijeme a vložíme do mixeru.
5.Přidáme k nim citronovou šťávu, trošku okurkové vody (jen tak polévkovou lžic), kopr a vylisovaný česnek.
6.Umixujeme do krémova. Krém vyklopíme do misky s nastrouhanou okurkou a promícháme. Ochutnáme, přisolíme dle chuti, případně zakápneme olivovým olejem.

LETNÍ POLÉVKA Z RAJČAT, PAPRIK A ČERSTVÉHO KORIANDRU

Suroviny pro 4 osoby:
·1 velká cibule
·3 stroužky česneku
·½ ČL sušeného chilli
·4 zralá velká rajčata
·1 velká zelená paprika
·svazek čerstvého koriandru
·olivový olej
Postup:
1.V hrnci na sebe vrstvíme cibuli, česnek, chilli. Toto zalejeme olivovým olejem.
2.Přidáme rajčata, papriku, čerstvý koriandr, sůl.
3.Necháme dusit na mírném ohni. Ve chvíli když zelenina pustí šťávu, dolijeme vodu.
4.Vaříme doměkka.
5.Již není třeba dochucovat.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.