Při výběru masa na gril jsou Češi konzervativnější, ale rádi experimentují s různými druhy ovoce a zeleniny. Populární je v současné době grilování banánů, plněných žampionů Portobelo se sýrem a piniovými oříšky nebo ananasu. Grilovaný ananas naložený v tequile podle receptu Zdeňka Pohlreicha je ideální sladkou tečkou. Připravíte ho za pár minut a budete na něj potřebovat:
1 zralý ananas
½ lžičky soli a čerstvě mletého pepře
4 kopečky kvalitní vanilkové zmrzliny
Na marinádu:
250 ml tequily
4 lžíce třtinového cukru
Šťáva ze 2 limet
Šťáva ze 2 pomerančů
1 červená chilli paprička, nadrobno
2 lžíce nasekaného koriandru
Ananas oloupejte, rozkrojte na čtvrtky
zbavte tvrdých středů a každou čtvrtku podélně rozřízněte, aby vzniklo 8 dílů. Na marinádu smíchejte tequilu, cukr, limetovou
i pomerančovou šťávu, papričku a koriandr. Do marinády namočte dílky ananasu a nechte hodinu odležet, po půlhodině je obraťte. Rozpalte gril na 180 °C. Ananas nechte z marinády okapat, osolte, opepřete, položte na grilovací mřížku a opečte z každé strany 3-5 minut.
Na každý talíř položte 2 plátky a podávejte se zmrzlinou.
Další inspiraci pro grilování najdete v nejnovějším magazínu Albert v kuchyni, který je
na prodejnách Albert k dispozici zdarma nebo na webu www.albert.cz.