Úterý 7. dubna vyhlásila WHO Světovým dnem zdraví. Organizace letos upozorňuje na bezpečnost potravin. Čeho se v potravinách bojí Češi? A jaká rizika vidí naopak odborníci? Názory se značně liší, ukázal průzkum iniciativy Vím, co jím a piju.
Otázkou je, jak vnímají rizika související se stravováním sami Češi. Z průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju z konce roku 2014, který provedla společnost Sanep za účasti 8316 dotázaných, vyplynulo, že se nejvíce obávají zbytků chemikálií ve stravě. Obavy vyjádřili tři ze čtyř (78 %) respondentů. Stejně velké riziko pro ně představovaly pesticidy v ovoci a zelenině (77 %). Přibližně dvěma ze tří (73 %) pak vadil obsah „éček“, tedy přídatných látek v potravinách jako jsou barviva, konzervační látky nebo aromata.
Odborníci: pozor na cukr, sůl a nevhodné tuky
Zajímavé je, že lékaři a výživoví odborníci vidí zdravotní rizika jinde – především v nevyváženém stravování. Upozorňují na vysoký příjem energie a nevhodný poměr jednotlivých živin ve stravě. Množství „éček“, které je možné přidávat do potravin, je stanovené vyhláškou, zatímco výživové složení si každý člověk musí hlídat sám.
„Nebezpečí je spíše ve zvýšené konzumaci rizikových tuků na úkor prospěšných tuků a ve vysokém příjmu cukru nebo v nedostatečném příjmu vlákniny,“ říká garantka Vím, co jím a piju profesorka Jana Dostálová. Nevhodné nutriční složení potravin a vysoký příjem rizikových živin přitom považují za nebezpečný jen necelé dvě třetiny Čechů. Názory odborníků a laické veřejnosti se tak rozcházejí.
Na nízký obsah rizikových živin v potravinách – sůl, přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny – upozorňuje logo kvality Vím, co jím. Pomáhá tak s výběrem výživově hodnotných potravin.
Důkladné vaření zabrání infekci
Strašákem je podle průzkumu Vím, co jím a piju také nebezpečí bakteriální nákazy z potravin – např. salmonely, e-coli. Obavy z infekce má 68 % Čechů.
Podle odborné garantky Vím, co jím a piju lékařky Václavy Kunové je snadnou pomocí důkladné vaření: „Například maso, zejména drůbeží a vepřové dostatečně tepelně upravte. Nesmí uvnitř zůstat syrové – růžové. Při nákupu by obsluha v lahůdkářství měla používat při nabírání a vážení nebalených potravin jednorázové rukavice a vhodné nástroje. Totéž platí pro kontakt s pečivem. Ani vy na něj v obchodě nesahejte rukama,“ doporučuje.
Pět tipů k bezpečnému stravování dle WHO:
1. Udržujte čistotu
2. Oddělujte pokrmy syrové a uvařené
3. Pokrmy důkladně vařte
4. Uschovávejte pokrmy při bezpečných teplotách
5. Používejte nezávadnou vodu a suroviny