Jak správně vybrat nápoj k rybímu pokrmu

Říká se, že s rybou si kupujeme kousek budoucího zdraví. Rybí maso obsahuje plnohodnotné a lehce stravitelné bílkoviny, kvalitní tuky a také důležité vitamíny a minerály. Odborníci proto doporučují konzumovat ryby 2- 3x týdně a střídat jak sladkovodní, tak i mořské. Vynechávat bychom neměli ani tučnější makrely, tuňáky či lososy, které obsahují více omega-3 nenasycených mastných kyselin. 

Konzumace rybího masa však podporuje vylučování většího množství vody a solí z organismu a je proto třeba tyto pokrmy spojit také s dostatečným příjmem tekutin. Čím ale rybí pokrmy zapíjet, abychom chuť křehkého rybího masa podpořili?  Prvním měřítkem je teplota moku. Ta by měla být chladná.

K pokrmům z mořských ryb vynechejte červené víno

Jak u pokrmů ze sladkovodních, tak i mořských ryb, je obvykle doporučováno víno. Gurmáni k rybám nejčastěji doporučují bílé, které se dále vybírá dle druhů ryb a dle tepelné úpravy. V současnosti však nejsou výjimkou ani vína červená, která se dříve podávala výhradně k červenému masu. Červenému vínu bychom se však měli vyhnout u mořských ryb.

„Při výběru vína je dobré vždy pamatovat na to, že u mořských ryb je vyšší koncentrace soli. Kvůli tomu se u těchto ryb vyhýbáme tříslovinám, které jsou obsaženy v červených odrůdách vín. Sůl a třísloviny se navzájem ovlivňují, vzniká hořká chuť a mohou tak dojem z rybího pokrmu úplně zničit,“ radí Marek Sedlák z restaurace Nordsee.

Chardonnay, ryzlink nebo šampaňské?

U většiny rybích pokrmů v České republice dominují bílá, případně šumivá či růžová vína. K jemným rybím pokrmům například z tresky se hodí lehká, suchá bílá vína na bázi sauvignonů, suchých ryzlinků či veltlínů. Pokud se rozhodneme pro hutnější a tučnější ryby jako jsou tuňák či losos, je vhodné volit spíše odrůdy vín jako je Rulandské šedé či burgundské Chardonnay.

Zapomínat nesmíme ani na stále oblíbenější mořské plody. „K humru, krabům, ústřicím nebo langustě se výborně hodí šumivá vína, kupříkladu Prosecco či kvalitní šampaňské, dále třeba Chablis nebo dobře vychlazené rosé. Ke grilovanému humru ladí Brunello di Montalcino. Kalamáry nebo pokrmy z mušlí je pak možné vhodně doplnit jasně červeným vínem burgundským,“ doporučuje Marek Sedlák. Pokud se rozhodnete pro červené víno, vyhněte se plným a těžkým jídlům. Lehká červená vína, třeba Rioja nebo Dornfelder, se ale dají vhodně zkombinovat s grilovaným tuňákem nebo mečounem.

S pivem si rybu nevychutnáte, zkuste raději minerálku

Čechy často k rybímu pokrmu vábí vedle vína také pivo. Milovníky zlatého moku však od pití při konzumaci spíše odradíme. Ačkoliv se výborně hodí ke smažené variantě ryby nebo k pečenému kapru, kvůli specificky nahořklé chuti nápoje si řada lidí jemnou chuť ryby správně nevychutná.

Velmi příjemná a vhodná je však tradiční chlazená minerálka nebo sodovka. Volit bychom měli spíše neslazené varianty, které mají neutrální chuť. Pokud jsme zvyklí na sladší nápoje, přidáme sirup, ale jen v takovém množství, že lze jen nepatrně cítit nasládlou příchuť. Příliš sladká chuť by opět kazila celkový dojem z rybího pokrmu. Tato zásada platí i v případě již hotových slazených nápojů. V restauraci si lze ve většině případů například objednat džus naředěný s vodou, který je rovněž vhodnou alternativou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.